Szórakozás

Jelentés a Marsról – a Curiosity kelet felé tart

24.hu
24.hu

2012. 08. 30. 13:35

A Curiosity amerikai marsjáró elindult a landolási területről, és kelet felé vette az irányt, célpontja a négyszáz méterre lévő Glenelg-pont, ahol mintavételt végez a felszíni törmelékanyagból.

mars, landolás, marsjáró (mars, landolás, marsjáró)

A radioizotópos termoelektromos generátorral működő Mars Science Laboratory (Marsi Tudományos Laboratórium) augusztus 6-án landolt a vörös bolygón. A marsjáró, amelynek fedélzetén tíz műszer működik, azt próbálja kideríteni, hogy létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek, ugyancsak vizsgálja majd a bolygó légkörét és geológiáját. A 2,5 milliárd dolláros összköltségű program egy marsi éven, csaknem két földi éven át tart.

mars, landolás, marsjáró (mars, landolás, marsjáró)

Utazása első napján a Curiosity 16 métert tett meg, az immár harmadik „kocsikázás” hosszabb volt, mint az előző kettő együttvéve, amelyek során először a marsjáró „futóművét” tesztelték, majd a fékezőrakéták által okozott „felhorzsolódásokat” vizsgálta meg a talaj felszínén.

A Glenelg egy olyan terület, ahol három különböző anyagféleség „metszi” egymást, a tervek szerint a Curiosity itt végzi el az első fúrásokat és mintavételt.

Mint John Grotzinger, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) tudósa, a projekt kutatója rámutatott, hogy még néhány hétig eltart, amíg a marsjáró eléri a célpontot. Az első szakasz megtétele után a Curiosity egynapos pihenőt tartott, a jövő héten azonban egy még ki nem jelölt helyen hosszabb ideig marad, és teszteli a robotkarját, valamint a hozzá tartozó műszereket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.