Szórakozás

Ezért hittünk a jós polipnak

polip (polip, )
polip (polip, )

Paul, a 2010-es labdarúgó-világbajnokság jós polipja sok futballrajongót megbabonázott. Kutatók szerint főleg azok hittek a polip képességében, akik elvesztették életük felett az irányítást.

Paul, a polip a 2010-es futball-világbajnokság alatt tett szert óriási hírnevére azzal, hogy “megjósolta” a mérkőzések győzteseit. Dr. Katharine Greenaway 40 alannyal végzett kísérletének középpontjában ez a nyolclábú látnok állt.

Az eredmények azt mutatták, hogy az alacsony kontrollú csoport 40 százaléka hitte el, hogy a polip látnoki képességekkel bír, míg a magas kontrollal rendelkezőknek csupán 5 százaléka hitt a paranormális képességben.

Dr. Greenaway elmondta, a jóslásba vetett hittel tulajdonképpen az emberek becsapják magukat, és úgy érzik, irányításuk alatt tartanak olyan helyzeteket, amelyeket valójában nem uralnak. A szakértő szerint az eredmények lényegében azt bizonyították, hogy az emberek nem szeretik, ha nem uralhatják életüket, ezért egy sor pszichológiai tornamutatványt végeznek annak érdekében, hogy megőrizzék azt az érzést, mintha irányításuk alatt lenne az életük. A jelek szerint ráadásul be is válik.

Dr. Greenaway azt is vizsgálta, hogyan reagálnak az emberek a fenyegető helyzetekre, például a terrorizmusra vagy a világgazdasági válságra. Kimutatta, hogy azok az embere, akik ezekben a veszélyes helyzetekben úgy érzik, hogy nem uralják életüket, nagyobb valószínűséggel váltak ellenségessé és előítéletessé más emberekkel, különösen a külföldiekkel szemben. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a kontroll elvesztése mély pszichológiai hatást gyakorol, melynek következtében az emberek megváltoztatják a hitüket, illetve a másokkal szembeni irányultságukat – írja a HáziPatika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik