Szórakozás

Coelho, mint egy áradó folyó

A brazil bestseller író, Paulo Coelho Mint az áradó folyó című új könyve már kapható a könyvesboltokban.

Az Athenaeum Kiadó Mint az áradó folyó címen új Paulo Coelho könyvet dobott a piacra. A mű az író személyes történeteit, emlékeit, gondolatait tartalmazza, amely úgy árad az olvasó felé, mint egy hömpölygő folyó. Kétszázötven oldalon százegy kisebb lélegzetű novellát olvashatunk, amely nem csak Coelho életét, de lelkét is közelebbről mutatja be. A történetek közé régebbi újságcikkek, imák, beszédek is kerültek az író korábbi éveiből Tökéletes olvasmány azoknak, akiknek kevés idejük marad az olvasásra, mert ezek a mini novellák két-három perc alatt elolvashatók, de egész napos gondolkodásra késztet. Ezért nem is szabad egy délután alatt elolvasni, a betűket egyenként értelmezni is kell.

Minden történet végén olyan örök érvényű igazság fogalmazódik meg életről és halálról, amit minden ember ismer, de csak kevesen emlékeznek rá. A mű nagy százalékban vallási töltetű, de nem hagyományos módon. Olyan rég elfeledett hagyományokkal, mondákkal és Európán kívüli filozófiákkal ismerkedhetünk meg, amelyek a mai kor számára már ismeretlenek. Olvasás közben olyan dolgokra ébreszti rá olvasóját, amelyek segíthetik abban, hogy boldogabban élhesse életét. Megmutatja a magyar zongorista történetén keresztül, hogy hogyan halljuk meg a zongoraszót a bevásárlóközpont forgatagában, vagy, hogy „ha egy barátod olyat tesz, ami nem tetszik, akkor is a barátod marad”, épp mint Dzsingiszkán sasa, vagy A halott, aki pizsamát viselt húsz évig úgy volt halott, hogy senkinek sem hiányzott.

A történetek egyszerűek, Coelho világosan fogalmaz, viszont három-négy rövid tanmese után érdemes letenni a könyvet és elgondolkozni az olvasottakon. A Malom, ahol Coelho él, vissza-visszatérő elem a műben. Nem sokszor fordul elő, hogy egy író ilyen mélységekben beengedi rajongóit a házába, még ha csak képletesen is. Több utalást is találunk benne korábbi művekre, mint például a Veronika meg akar halnira vagy a Bridára

A Mint az áradó folyó A fény harcosához című Coelho-könyvre hasonlít a legjobban, de sokkal kiforrottabb és olvasmányosabb annál. Aki eddig szerette Paulo Coelho műveit, az most sem fog csalódni, aki pedig nem, a kedves kis történetei során biztos megkedveli az írót, anekdotáit és szimbolikus utalásait.

Végezetül, ha mindez nem lett volna eddig is elég, a Mint az áradó folyó című új Paulo Coelho regényhez készült az eddigi legszebb borító, amely Somorjai Kiss Tibor munkája. Most már nem maradt más hátra, mint hazafelé a munkából betérni egy könyvesboltba, s esténként Coelhotól tanulni, hogy mi is beteljesíthessük a Személyes Történetünket.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik