Szórakozás

Senkit nem terhel felelősség a nagylóki méhtámadás kapcsán

méhkaptár (méhkaptár, méhtámadás, )
méhkaptár (méhkaptár, méhtámadás, )

A méhészek sem és a kirándulók sem követtek el szabálytalanságot.

Kapcsolódó cikkek

Mint arról a Fehérvár24 is beszámolt, Nagylók külterületén az Iringó tanösvényen április 28-án délelőtt méhtámadás ért egy kiránduló csoportot.

Az turistaút mellett elhelyezett kaptárakból felszálló méhek támadása során összesen 28-an sérültek meg. Közülük a kiérkező mentők 18-at kórházba szállítottak, míg tíz személyt a helyszínen láttak el – tájékoztatott Németh-Kész Mónika százados, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az eset kapcsán a Sárbogárdi Rendőrkapitányságon feljelentéskiegészítést  rendeltek el foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség gyanúja miatt.

Ennek során a rendőrség felvette a kapcsolatot az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Fejér Megyei Egyesületével, akik megállapították, hogy a kaptárakban lévő 700 méhcsalád telepítésével kapcsolatban szabálytalanság nem történt.

Tekintve, hogy a méhtámadás napján az évszakhoz képest melegebb volt, és ezen időjárási viszonyok miatt a méhek a megszokottnál alacsonyabban repültek, és mivel így a kirándulók keresztezték az útvonalukat, valamint a rajtuk lévő erős illatú napvédő és rovarriasztó krémek irritálták a rovarokat, ez vezethetett a méhtámadáshoz. Az első csípéseket követően fellépő pánik pedig még agresszívebbé tette a méheket.

Az eljárás során megállapították, hogy a kirándulást szervezők a túrát megelőző napon bejárták az útvonalat, de akkor semmilyen olyan körülményt nem tapasztaltak, ami a kirándulás megtartásának akadálya lett volna.

Tekintve, hogy a szervezők a tőlük elvárható alapossággal mérték fel a túra útvonalát, valamint a méhcsaládok tulajdonosai is a telepítéssel kapcsolatban betartottak minden előírást, így büntetőjogi felelősség senkit nem terhel a méhtámadás kapcsán.

A fentiek alapján a Sárbogárdi Rendőrkapitányság a feljelentést elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik