Szórakozás

Talár a jakuzzi partján

Egykori és mai védencei, barátai és kollégái előtt mutatták be szerdán a Ruttner György ügyvédről írt könyvet. A sztárok ügyvédjeként is ismert jogász a könyvben megdöbbentő őszinteséggel beszél magánéletéről, családjáról, lovairól, teniszről.

Stílszerűnek tűnő helyen mutatta be országnak-világnak a róla szóló könyvet Ruttner György ügyvéd: egy belvárosi fürdőben. Mert hát ha úgy nézzük, egy ügyvéd dolga végső soron a terhelt törvény előtti mosdatása, úgyhogy akár még öniróniát is felfedezhetnénk a helyszínválasztásban.

De nem: sajnos már az esemény elején kiderül, a pincefürdő Ruttner György testvérének érdekeltsége, vagyis egy szimpla árukapcsolással van dolgunk. A fő termék azonban mégiscsak a friss nyomdaipari produktum, a Sztárok ügyvédje – Ruttner csavar című könyv.

Csak gyurcizni nem szabad

A könyvet és egyetlen témáját, Ruttner Györgyöt eredetileg volt védence, Stohl András ajánlotta volna a műértő közönség figyelmébe, ám a színészt főnöke, Alföldi Róbert a Nemzeti Színház igazgatója nem engedte el – legalábbis ez hangzott el.

Így aztán Ruttner egykori katonatársa, Dömsödi Gábor tévés személyiség fogott bele a méltatásba. Dömsödi többször is hangsúlyozta, hogy milyen jó barátok, illetve azt is megtudtuk, hogy Ruttner György minden médiaszerepléséről értesíti őt sms-ben. Dömsödi hosszasan ecsetelte a címszereplő izgalmas, a nyilvánosság előtt eleddig ismeretlen személyiségét: remek barát, nagyszerű apa, gondoskodó társ, kiváló sportember. A felsőfokú jelzőktől hemzsegő karakterleírás közben azért az is kiderült, hogy az egyetlen dolog, ami az ügyvéd urat igazán kihozza a sodrából az, ha legyurcizzák.

Ember a talár alatt

Dömsödi után a szerzőhöz, Kármán Irén újságíróhoz kerül a szó. Ő egykor komolyabb történetekbe is belemártotta a pennáját, egy ideig oknyomozott páldául a kilencvenes évek olajbárói után is. Nyilván nem emiatt, de Kármán Irén egy burkára emlékeztető színes kendőben tette lehetetlenné, hogy bárki is felismerje. A bemutató harmincadik percében aztán kiderült, a fejen hordott textil a patricharhális társadalmi berendezkedést szimbolizálja a Ruttnerrel fennálló kapcsolatában – bármit is jelentsen ez. Az mindenesetre kiderült, hogy a sztárok ügyvédje egyáltalán nem akart könyvet iratni magáról, valósággal úgy kellett rábeszélni.

Szerenád az ügyfelektől

Az ügyvéd úr folyamatos méltatását jó ütemben szakították meg könnyed és kevésbé könnyed zenei betétekkel: előbb Oláh Ibolya énekelt el egy magyar dalt a hatvanas évekből, majd Sasvári Sándor lovas színész-énekes magyarul dalolta el Eric Clapton egyik legdepresszívebb nótáját, így emlékezve arra, hogy Ruttner György leghíresebb ügyfele Lassúkéz barátnője volt. „Sasi” produkciójához Ruttner hozzátette, jobb volt, mint az eredeti. Végül Tabáni István egy musical-részlettel kedveskedett jogi képviselőjének.

Ehető Ruttner csavar

A majd’ egyórás sztorizgatást böcsülettel végigállták a meghívott őszinte barátok és még őszintébb ügyfelek. A társaságban olyan, méltán népszerű hírességek növelték az esemény rangját, mint Gönczi Gábor tévébemondó, Béres Alexandra fitnessz bajnok, illetve Bertók Maya főállású szépségkirálynő. Utóbbi nemcsak emberi kvalitásai miatt rajong a nap ügyvédjéért, hanem egyszersmind aktuális ügyfele is: Mayát ugyanis egy bulvárújság megvádolta, hogy dubajozik, vagyis a gazdag olajmonarchiában árulja a testét, de persze ebből egy szó sem igaz, és ez be is lesz bizonyítva.

z eseményen igyekeztek minden érzékszervet kiszolgálni: a könyv címét, Ruttner csavar, a szintén Ruttner-ügyfél Kovács Lázár sztárséf próbálta meg lefordítani a gasztronómia nyelvére. Az eredmény egy sajtos-szalámis-sonkás-salátás szendvicstorta lett, a csavar pedig az benne, hogy a tortáról általában édesre asszociál a legtöbb ember, ám ez a torta sós! Hoppá.

Na de kinek szól?

Mivel Ruttner Györgyöt emberek milliói láthatják szinte naponta a tévében, a könyv szerzője szerint életszerű, hogy sokakat érdekelhet, milyen is lehet magánemberként az az ügyvéd, aki a bizonyítás kedvéért még pornófilmet is forgattat, ha kell.

A címszereplő saját bevallása szerint nem vágyik az ismeret emberek jogi képviseletére, egyszerűen maguktól adják egymásnak irodája kilincsét. És hát mit tehene? De a celebek mellett ő képviseli például a vörösiszap katasztrófáért felelősnek tartott MAL Zrt-t is.

A szokatlanul hosszúra nyúlt zenés könyvbemutató ellenére továbbra sem tudjuk, pontosan mi is az a Ruttner csavar. De legalább az árukapcsolás bebizonyosodott: a könyv mellé a fürdő brosúráját is megkaptuk, hátha.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik