Szórakozás

Botrány! Béranya segített a királyi családnak

Éppen tíz éve halt meg II. Erzsébet édesanyja, akinek az emléke előtt nagyszabású ünnepséggel tisztelgett a család. Mégsem erről beszélnek Angliában, hanem a királyi családról szóló botránykönyvről.

Queen Mum, vagyis a királynő édesanyja mindenki kedvence volt. Szókimondó és humoros asszony, éppen olyan, amilyennek a Király beszéde című filmben is láthattuk.
„Nem véletlen, hogy eleven és életerős volt, hiszen a testvéreitől eltérően, az ő ereiben nem megfáradt arisztokratavér csörgedezett” – írja Lady Colin Campbell, aki a brit elit elismert tagja. Igaz, a leleplező könyv csak április végén jelenik meg, az írónő és a kiadója is jó reklámnak gondolta, ha részleteket publikálnak, mégpedig éppen akkor, amikor az egész ország ünnepséggel tiszteleg Queen Mum emléke előtt.

„Egyszerű francia parasztasszony hozta világra a kis Erzsébetet, akit később mindenki a királynő édesanyjaként ismert meg”  – állítja az írónő.  “A francia nő a családi birtokon dolgozott szakácsként, Marguerite Rodiere-nek hívták” – tette hozzá.

Lady Campbell arról is beszámol, hogy a 19 és a 20. században minden nemesi családnak az volt a célja: minél több örökös szülessen, máskülönben elkallódhatott a vagyon. Mivel a gyermekhalálozás magas volt, illetve sok nemes merénylet áldozata lett, azt tartották szerencsésnek, ha legalább tíz örökös születik. Ezért gyakori volt, hogy az arisztokrata családok béranyát alkalmaztak, amikor valamilyen okból a ház asszonya már nem tudott több gyereket a világra hozni.

A The Queen Mother című könyvben tucatnyi bizonyítékot sorakoztat föl az írónő, akinek az állításait egyelőre cáfolja a királyi család hivatalos életrajzírója. “Voltak korábban is ilyen pletykák, de ez nonszensz. Semmi valóságalapja Lady Campbell történetének” – jelentette ki.

Az írás azonban felkavarta a kedélyeket, és a hírek szerint II. Erzsébetet és két unokáját, Vilmost és Harryt viselte meg leginkább a botrány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik