Szórakozás

Caplovic: A magyarok is tudjanak szlovákul

24.hu
24.hu

2012. 03. 24. 13:47

A Smer képviselője, várhatóan oktatási minisztere javítani akarja a szlovák nyelvoktatás színvonalát a déli országrészben, viszont nem változtatna a nyelvhasználatra vonatkozó szabályokon.

Korábban a témában:

“Vannak fontosabb problémák is, a helyzet megnyugvása érdekében nem fogjuk megváltoztatni a törvényt” – nyilatkoztaČaplovič a SITA hírügynökségnek. Magyar szakértők bevonásával javítaná a szlovákoktatást úgy, hogy minden lakos problémák nélkül beszélni tudjon szlovákul.

A Smer a jelenleg is érvényes nyelvhasználati törvényt annak 2011-es elfogadása előtt élesen kritizálta, de Robert Fico a választások után kijelentette, meg akarja őrizni a létező status quót. Čaplovič ugyanebben az időzakban a törvényt a magyarokat izoláló intézkedésnek nevezte, ami a “revízió és az irredentizmus első időszakát fémjelzi”.

Ján Podmanický, a Smer képviselője a törvény vitáján “budapestpárti, magyarizációs, Szlovákia számára különösen veszélyes” intézkedésnek titulálta a nyelvhasználati törvényt, amely egészében rossz, és a magyar autonómia kialakításához vezet Szlovákiában.

“Ezek afféle politikai kijelentések voltak, amiket az ülések során mondunk, most arról van szó, hogy egyik fél se érezze magát megkárosítva” – magyarázta a SITA hírügynökségnek Čaplovič, miközben Podmanický nem határolódott el ennyire kijelentéseitől. “Azt kritizáltam, hogy a törvény a népszámlálás előtt változik, nem tudom egyértelműen kijelenteni, hogy azt ismét meg kellene nyitni” – vélekedett a Smer képviselője, aki elmondása szerint mélyebben szándékozik foglalkozni a problémával.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szkopje, 2018. október 5.
Nikola Gruevszki volt  macedón miniszterelnök a macedón fellebbviteli bíróságra érkezik Szkopjéban 2018. október 5-én. A bíróság megerõsítette a Gruevszki ellen hivatali visszaélés miatt kiszabott kétéves börtönbüntetést. A politikust májusban ítélte el egy szkopjei bíróság amiatt, hogy miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a gyõztesnek kihirdetett autókereskedõ utólag jutalékot fizetett neki, illetve õ maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.