Szórakozás

Torkos csütörtök, téltemetés –Téli népszokások

24.hu
24.hu

2012. 02. 22. 13:36

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időintervallumot nevezzük farsangi időszaknak, melyhez számos néphagyomány köthető. Ezeket szedtük csokorba.

Korábban a témában:

Vízkereszt ünnepét január 6-án tartják, a nyugati kereszténység ezen a napon ünnepli a napkeleti bölcsek látogatását a gyermek Jézusnál, karácsony zárónapjának is tekintik, a hagyomány szerint ezen a napon bontják le a karácsonyfát is.

Hamvazószerda pedig húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete, ami 2012-ben a mai napra esik, azaz február 22-re.

Február 2. a keresztényeknél Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, a néphiedelem pedig gyertyaszentelőnek hívja, mely napon, ha a medve kijön barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor visszafekszik és alszik tovább, mert még hosszú ideig tart a tél, viszont borús idő esetén kint marad, mert már közeledik a tavasz.

Torkos csütörtök 2012-ben február 23-ra esik. A farsangi népszokás célja, hogy nagyböjt előtt még zsírban gazdag ételekkel jól megtömhessék a bendőjüket az emberek. Tipikus farsangi étel: a fánk.

A téltemetés magyar módja a farsang, mely során az emberek jelmezeket öltenek, abban búcsúztatják a zord időjárást. A hazai programok közül kiemelkedik a mohácsi busójárás, melyet 2009-ben felvettek az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Az igazi farsangot farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd (nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap) alkotja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.