Szórakozás

Torkos csütörtök, téltemetés –Téli népszokások

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időintervallumot nevezzük farsangi időszaknak, melyhez számos néphagyomány köthető. Ezeket szedtük csokorba.

Vízkereszt ünnepét január 6-án tartják, a nyugati kereszténység ezen a napon ünnepli a napkeleti bölcsek látogatását a gyermek Jézusnál, karácsony zárónapjának is tekintik, a hagyomány szerint ezen a napon bontják le a karácsonyfát is.

Hamvazószerda pedig húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete, ami 2012-ben a mai napra esik, azaz február 22-re.

Február 2. a keresztényeknél Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, a néphiedelem pedig gyertyaszentelőnek hívja, mely napon, ha a medve kijön barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor visszafekszik és alszik tovább, mert még hosszú ideig tart a tél, viszont borús idő esetén kint marad, mert már közeledik a tavasz.

Torkos csütörtök 2012-ben február 23-ra esik. A farsangi népszokás célja, hogy nagyböjt előtt még zsírban gazdag ételekkel jól megtömhessék a bendőjüket az emberek. Tipikus farsangi étel: a fánk.

A téltemetés magyar módja a farsang, mely során az emberek jelmezeket öltenek, abban búcsúztatják a zord időjárást. A hazai programok közül kiemelkedik a mohácsi busójárás, melyet 2009-ben felvettek az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Az igazi farsangot farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd (nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap) alkotja.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.