Szórakozás

Torkos csütörtök, téltemetés –Téli népszokások

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időintervallumot nevezzük farsangi időszaknak, melyhez számos néphagyomány köthető. Ezeket szedtük csokorba.

Vízkereszt ünnepét január 6-án tartják, a nyugati kereszténység ezen a napon ünnepli a napkeleti bölcsek látogatását a gyermek Jézusnál, karácsony zárónapjának is tekintik, a hagyomány szerint ezen a napon bontják le a karácsonyfát is.

Hamvazószerda pedig húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete, ami 2012-ben a mai napra esik, azaz február 22-re.

Február 2. a keresztényeknél Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, a néphiedelem pedig gyertyaszentelőnek hívja, mely napon, ha a medve kijön barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor visszafekszik és alszik tovább, mert még hosszú ideig tart a tél, viszont borús idő esetén kint marad, mert már közeledik a tavasz.

Torkos csütörtök 2012-ben február 23-ra esik. A farsangi népszokás célja, hogy nagyböjt előtt még zsírban gazdag ételekkel jól megtömhessék a bendőjüket az emberek. Tipikus farsangi étel: a fánk.

A téltemetés magyar módja a farsang, mely során az emberek jelmezeket öltenek, abban búcsúztatják a zord időjárást. A hazai programok közül kiemelkedik a mohácsi busójárás, melyet 2009-ben felvettek az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Az igazi farsangot farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd (nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap) alkotja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik