Szórakozás

Gázolajszámlákkal üzleteltek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei Dél-Alföldön évente közel 24 000 olyan adóbevallást dolgoznak fel, melyek a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítést igényelnek.

Kapcsolódó cikkek

A közelmúltban lefolytatott helyszíni ellenőrzések derítettek fényt több olyan visszaélésre, amikor a visszaigénylő nem az általa vásárolt és felhasznált gázolajra kiállított számlát csatolt a bevalláshoz annak érdekében, hogy annak jövedéki adóját jogosulatlanul visszaigényelje.

Volt eset, amikor az ellenőrzött személy a pénzügyőrök kérdésére elmondta, hogy a bevalláshoz benyújtott számlán szereplő gázolajat nem ő vásárolta, a számlákat az üzemanyagtöltő állomáson állították ki a nevére. Más esetben olyan számlákat találtak a pénzügyőrök, melyeket a számlakiállítóként feltüntetett gazdasági társaság egy ismeretlen személy által vásárolt gázolajról a visszaigénylő nevére állított ki, hogy az szintén jogosulatlanul kérhesse a visszaigénylést.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei bizonyított visszaélések esetén az adózó által jogosulatlanul benyújtott számlák erejéig elutasítja a visszaigénylést, és az elutasított összeggel megegyező adóbírság kiszabását lezdeményezi. Emellett a fiktív számlák miatt minden esetben büntető feljelentést tesz magánokirat-hamisítás miatt a területileg illetékes rendőrhatóságnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik