Szórakozás

Különleges és megható végső búcsú a népszerű magyar hírességtől

A Korngut–Kemény Alapítvány közleménye szerint Kemény Henrik hamvainak szétszórása 2012. január 29-én, délután 15 órakor a budapesti Népligetben lesz.

Kívánságának megfelelően, a Népligetben, a tavaly ősszel leégett bábszínháznál szórják szét a Prima-díjas bábművész, Kemény Henrik hamvait. „A Ligetben szórják szét a hamvaimat. Ezt szeretném! Ott születtem, ott van az életünk” – kérte évekkel ezelőtt.


Fotó: MTI

“Itt, az általa Bódénak nevezett Kemény Bábszínház – mely 2011. október 2-án porrá égett – maradványai előtti tisztáson helyezzük örök nyugovóra” – adta ki közleményben a Korngut–Kemény Alapítvány kuratóriumi elnöke, Láposi Terka.

Különleges és megható a január végi tisztelgés Kemény Henrik előtt, a művész január 29-én lenne 87 éves. Ahogy a szakmabeliek nevezték, Heni bácsi minden sejtjével kötődött a Ligethez és a Bódéhoz.

A színházat a felmenői alapították, még a második világháború előtt, majd ő tette híressé. Kemény 1931-ben kapta első szerepét egy családi bábelőadáson, ahol az iskolában pótvizsgázó – később legendás – Vitéz Lászlót alakította, majd 1935-ben faragta ki első figuráját, és kapta meg első főszerepét. 1945-ben édesapja munkaszolgálat közben eltűnt, így ő vette át a bábszínházat.

Bár később a Bódé államosítása után  Kemény az Állami Bábszínházhoz szerződött, majd önálló színházat alapított Győrben, 1992-ben pedig a Kolibri Színház társulatának tagja lett, soha nem szakadt el teljesen szeretett “Bódájától”. Éveken keresztül ki-kilátogatott oda, amíg az épület tavaly le nem égett. A művész akkoriban megtörten nyilatkozta, teljesen megdöbbent, sőt rosszul lett, amikor a rendőrök éjszaka megmutatták neki a menthetetlen, bontásra ítélt bábszínházat. “Tragikus sorsú épület, előbb elvették az édesapámtól, aztán többször megrongálták, végül a tűz végzett vele” – mondta akkoriban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik