Nyelvünk egyértelműen azonosítani tudja a zsírt, ám egyénenként változó mértékben érzékenyek ízlelőbimbóink a zsír ízére – idézte amerikai kutatók megállapítását a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál (http://www.sciencedaily.com).
A Journal of Lipid Research című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány az első, amely igazolta a zsírt érzékelő receptorok létét.
A Washington Egyetem orvosi karának munkatársai úgy találták, hogy a CD36 gén bizonyos változatával élő emberek jóval érzékenyebbek a zsír ízének jelenlétére az ételben, mint a többiek.
“Végső célunk annak megértése, hogy az ételeinkben lévő zsír érzékelése miként befolyásolhatja, milyen ételeket eszünk, és az elfogyasztott zsír mennyiségét” – magyarázta Nada A. Abumrad kutatásvezető.
Azok az emberek, akiknél több CD36 fehérje keletkezik, könnyebben felismerik a zsír ízét az ételekben. A vizsgálatok során a résztvevőknél nyolcszoros különbséget tapasztaltak a zsír jelenlétére vonatkozó érzékenységben, miközben a szervezetükben termelődött CDC36 mennyiségében kétszeres volt az eltérés.