Szórakozás

A szárnyasok között is sztár lett Beyoncé

Egy már régebben felfedezett, de mindeddig névtelen, ritka bögölyfajt neveztek el Ausztráliában Beyoncé amerikai énekesnőről.

Az 1981-ben az északkeleti Queensland államban talált bögöly aranyszínű szőrökkel borított hátsó része a Destiny’s Child volt énekesnőjének csábos görbületeit juttatta a felfedező, Bryan Lessard rovarszakértő, az Ausztrál Nemzeti Rovargyűjtemény kutatójának eszébe.

Az amúgy fekete bögöly aranyszínű alteste annyira feltűnő volt, hogy a tudós mikroszkóp nélkül is jól látta. “A rovar altestén sűrű, aranyszínű szőrök nőnek, és ez nekem Beyoncét juttatta az eszembe arany kosztümjében” – indokolta a kutató névválasztást.

Lessard az énekesnő rajongója, és a szokatlan névadással egyrészt a Beyoncé iránti tiszteletét akarta kifejezni, másrészt a “taxonómia vidám oldalát bemutatni”.

Abszolút bögöly

Az ausztrál entomológus szerint a Scaptia (Plinthina) beyonceae “abszolút díva a bögölyök között”.

Pusztán a véletlen műve, hogy Beyoncé Knowles hétszeres Grammy-díjas amerikai R&B énekesnő, dalszerző és színésznő abban az évben született, amelyben az új bögölyfajt felfedezték.

Noha sokan csapásnak tekintik a vaskos, zömök testű, nagy termetű legyeket, a bögölyök nagyon fontos szerepet töltenek be sok növényfaj beporzásában – hangsúlyozta a kutató az Australian Journal of Entomology című rovartani szakfolyóiratban.

A világon majdnem 4400 bögölyfajt ismernek. A Beyoncé-bögölyből mindössze három példányt őriznek ausztráliai gyűjteményekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik