Szórakozás

Elhunyt Hubert Sumlin amerikai bluesgitáros

Röviddel nyolcvanadik születésnapja után elhunyt Hubert Sumlin legendás amerikai bluesgitáros.

Menedzsere közlése szerint Sumlin vasárnap hunyt el egy wayne-i kórházban, New Jersey-ben.

Az elsősorban Howlin’ Wolf zenekarának vezető gitárosaként ismertté vált zenész stílusával Eric Clapton, Jimi Hendrix, Keith Richards és más gitárlegendák zenéjére is nagy hatással volt.

A Rolling Stone zenei magazin minden idők 50 legnagyobb gitárosa közt tartja számon Sumlint. Három éve munkája elismeréseként választották be a Blues Hall of Fame-be is.

A későbbi gitárlegenda szegény körülmények közé született 1931-ben. Hatévesen kapta meg első gitárját, tinédzserkorában pedig már olyan jól játszott, hogy Howlin’ Wolf – alias Chester Burnett – is felfigyelt rá. Közös munkájuk csak 1976-ban, Wolf halálával ért véget.

Hubert Sumlin Howlin Wolf mögött háttérgitárosként

Wolffal együtt játszva alakította ki saját stílusát. Legutóbbi lemeze 2005-ben jelent meg About Them Shoes címmel, amelyet zenésztársa, James Cotton, valamint Eric Clapton és Keith Richards közreműködésével készített.

2008-ban megkapta a Blues Music Awards legjobb férfi előadójának járó elismerését.

A zenész egy februárban adott interjújában azt mondta, “még messze nem vitte véghez összes tervét”. Egy hónappal később a The New York Times már arról adott hírt, hogy Keith Richards, a Rolling Stones gitárosa fizeti példaképe orvosi számláit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik