Szórakozás

Kiderült, verte és terrorizálta a férje a TV2 sztárját

A családon belüli erőszak-ellenesség világnapján az ÖsszeEsküvők Rezidenciáján a játékosok szakemberekkel beszélgettek az egyre gyakoribb jelenségről, amely évek óta törvényi szabályozásért kiált.

Szakemberek hívták fel a Rezidencia-lakók és a nézők figyelmét a családon belüli erőszak felismerésére és elutasítására. A beszélgetésből kiderült, az agresszió – a neveltetés vagy akár a  temperamentum függvényében – mindenkinek mást jelent, ami sok probléma okozója lehet.  A valóságshow szereplői közül többen úgy vélték, egy-egy időben lekevert pofon akár áldásos is lehet, de sokan álltak ki amellett, hogy az erőszak és agresszió minden formája elítélendő. November 24-e különösen emlékezetes marad a Rezidencia-lakók számára, ugyanis éppen a beszélgetést követő este történtek miatt zárták ki Szilót a játékból. A fiú megpofozta kedvesét.

A családszociológus az elrettentő számokat is megosztotta a fiatalokkal. Megtudhattuk, hogy Magyarországon hetente egy nő, havonta pedig egy kisgyerek hal meg családon belüli bántalmazás következtében. Arról is szó esett, hogy a meggyilkolt nők hatvan százalékánál a férj vagy élettárs az elkövető, ami nem csupán egyéni, de társadalmi probléma is.

A NaNE adatai szerint hazánkban minden ötödik nőt bántalmaz a férje, akiknek többsége fél segítséget kérni, többségük szégyelli, ami a négy fal között történik.

A beszélgetést követően Mása Urbán Erika családszociológusnak öntötte ki a szívét. A kétgyermekes édesanya elmondta, hogy férje ritkábban fizikailag, gyakrabban pedig szóban bántalmazta. “Lelki terrorban tartott. Eleinte nem láttam, hogy agresszív, ez később derült ki” – mesélte a nő, aki – miután nyilvánosságot kapott, hogy házas – elindította a válását. Mása arról is beszélt, millió és egy atrocitásnak volt kitéve, ám eközben paradox módon sajnálta férjét, Zoltánt. “Nem akartam tönkretenni az életét” – tette hozzá.

A szakember szerint gyakori, hogy az áldozat bűnösnek érzi magát, és mindent elkövet, hogy bántalmazója kedvében járjon. Azt gondolja, ha ő maga változtat viselkedésén, elkerülheti az agressziót, ami azonban tévedés. Bár a közvélekedés a fizikai agressziót egészen más mércével méri, mint a verbális erőszakot, egyre többet írnak az utóbbi, olykor visszafordíthatatlanul lélekromboló hatásáról.
“A szóbeli erőszak elpusztítja a lelket. Elszívja az életből az örömöt és a vitalitást” – olvashatjuk Patricia Evans Szavakkal verve című munkájában, ahol a szerző nem csupán abban segít, hogy felismerjük, szóbeli erőszak áldozatai vagyunk, hanem megoldást – végső esetben a szakítást és válást – is kínál arra, hogyan kezeljük “dühfüggő” partnerünket.

Az utóbbi években többször is indult aláírásgyűjtés azért, hogy a családon belüli bántalmazás külön jogi kategória legyen, és szülessen konkrétan ezt célzó törvény. Az ENSZ emberi jogi bizottsága pedig már tavaly kifejezte aggodalmát amiatt, hogy Magyarország még mindig nem fogadott el önálló, hatékony fellépésre alkalmas törvényt a családon belüli erőszak ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik