Szórakozás

Könyvvel tér vissza kedvenc műfajához „A Kvízmester”

Egy évvel az után, hogy kibeszélő riportkönyvet írt róla Bárdos András, Vágó István most egy újabb könyvvel visszatér a kaptafához.


Fotó: RTL Klub/Sajtóklub

Miért született ez a könyv?

Barátaim unszolására vágtam bele. Korábban is írtam kvízkönyvet, de mai szemmel nézve nem volt egy igazán jól sikerült összeállítás. Nem volt elég „felhasználóbarát”. A mostani könyv egyrészt követi a modernebb kvízjátékokra jellemző feleletválasztós mintát, másrészt azért jóval több, mint egy kvízkönyv.

Miben több?

Amellett, hogy 2012 kvízkérdésével hosszú órákra, napokra, hetekre való szórakozást és játéklehetőséget kínál az olvasónak, elkalauzolom a kvízek izgalmas világába, kulisszatikok szűnnek meg titkok lenni, és beavatom az olvasókat, hogyan kell túljárni a kérdésírók eszén, sőt, elmagyarázom, hogyan kell kiötleni egy-egy izgalmas feladványt.

Az évtizedek során, amit a vetélkedőműfajban töltött, megfejtette, hogy mi a győzelem titka?

A tudás alapú játékokban a győzelem titka nem más, mint a tudás. Ha valaki mindent tud, és megvan a kellő magabiztossága is, akkor legyőzhetetlen. De persze nincs ember, aki mindent tudna, és ez nem is baj. Azért ahhoz, hogy valaki nyerjen egy vetélkedőben, néhány módszer persze létezik, még ha nem is bombabiztosak. Ezeket sem tartottam meg magamnak, benne vannak a könyvben egytől egyig.


Fotó: RTL Klub/Sajtóklub

Miért pont az a 2012 kérdés szerepel a könyvben?

A hozzáférhető tudás mennyisége szinte végtelen. Egy kvízkönyvben tesztelhető tudás azonban véges. Ez nem jelenti azt, hogy ebben a könyvben benne lenne minden, amit meg lehet kérdezni, de kétségtelenül megtalálható benne nagyon sok témában nagyon sok érdekes kérdés, gyakran meglepő válaszokkal. Egy külön fejezetben foglalkozom kedvenc kérdéseimmel, ezt valódi „kvízínyenceknek” szánom, el is mesélem, miért lettek a kedvenceim.

A 2012-es szám sem lehet véletlen.

Valóban nem az. Amennyiben kedvező fogadtatást kap, szándékomban áll a könyvet évről évre megjelentetni természetesen mindig új kérdésekkel. Az évkönyv jelleget az is erősíti, hogy külön fejezetben foglalkozom az elmúlt, tehát a 2011-es évvel – természetesen csupa kvízkérdésben!

Tudást kap az, aki megveszi a könyvet?

Igen és nem. Számos érdekességgel találkozhat, de ha megtanulja is  mind a 2012 kérdésre adott választ, akkor sem lesz az övé a bölcsek köve. Ugyanakkor kedvet kaphat a tudáshoz, a tájékozottsághoz. Rájöhet, ha eddig még nem tette volna, hogy a tudás nem csak arra jó, hogy iskolásként kitűnő legyen a bizonyítványunk. Tudni ugyanis elsősorban izgalmas és roppantul szórakoztató dolog!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik