Szórakozás

Brad Pitték bűncselekményt követtek el Magyarországon

Hiába lettek hatástalanítva Brad Pitt új filmjének kellékfegyverei, azok a magyar törvények alapján még mindig emberi élet kioltására alkalmasak.


Fotó: Northfoto

Valósággal futótűzként járta be a világsajtót, hogy a magyarországi Terror Elhárítási Központ lefoglalta a World War Z című film kellékfegyvereit, mert azok veszélyesek. Az ügy óriási vitát váltott ki, mivel egyesek szerint ez csak egy újabb példa a magyar hatóságok fölösleges túlbuzgóságára. Azonban az elkobzott fegyverek nálunk élesnek számítanak a 2004. évi XXIV. törvény alapján. Ez többek közt egyértelműen kimondja, hogy a hazánkban csak véglegesen hatástalanított lőfegyvereket lehet kellékként használni forgatásokon. A WWZ stábja által behozott puskák, gépfegyverek és pisztolyok jelentős részéből könnyedén eltávolítható a csőszűkítő, ami után megint alkalmassá válhatnak éles töltény kilövésére. Amit a TEK emberei által készített felvételen látható is, és a Hír24 által megkérdezett szakértő is megerősített. Ezért a Nemzeti Nyomozó Iroda lőfegyverrel való visszaélés tárgyában indított vizsgálatot.

Ugyanakkor ezek a fegyverek nem most álltak volna először szolgálatba. Brad Pitt és stábja ugyanis ezeket használta a WWZ korábbi felvételein is. Vagyis az Egyesült Államokban, Angliában, illetve Máltán nem aggódtak amiatt, hogy bárki valóban háborút szeretne indítani, és nemcsak eljátszani azt. Valamint azt is érdemes átgondolni, hogy egy felvétel megkezdése előtt a színészek nemcsak felkapják a kellékfegyvereiket, hanem azt egy szakértő adja a kezükbe, aki előtte átnézte azokat. Szóval a fegyverek mindenhol a világban hatástalanítottnak számítanak, nálunk nem. Ami nem feltétlenül baj, maximum érdekes. Ahogy az is, hogy olyan pletykák terjednek, mik szerint hamarosan visszaszolgáltatják a kellékeket, annak ellenére, hogy nem felelnek meg a törvényi szabályozásnak. Az NNI sajtóosztálya azonban erre nem reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik