Szórakozás

Az ENSZ-főtitkárhoz fordult a pucér szakács

Nyílt levélben fordult Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz az elhízás elleni harc előmozdításáért Jamie Oliver brit szakács.

A világhírű séf levelében azt írta, hogy az egészségügyben dolgozó minden alkalmazottnak táplálkozási oktatásban kellene részesülnie, és ismernie kellene a helyes élelmezést, hogy “az elhízás elleni küzdelem élharcosaivá válhassanak” – idézte az iratot a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

“Ön talán nem ismer engem, de most már sok éve iskolákban és közösségekben dolgozom, kapcsolatban vagyok az amerikai, a brit és az ausztrál kormánnyal, hogy küzdjek az elhízásjárvány ellen, amely gyerekeink életét fenyegeti” – írta.

Jamie Oliver Food Revoluton elnevezéssel internetes petíciót indított korábban jobb iskolai menzát és kedvezőbb egészségi kilátásokat követelve. Elhízás elleni hadjárata a brit iskolai konyha javításával kezdődött, majd átterjedt az Egyesült Államokba, ahol az ország “legelhízottabb” településén forgatott figyelemfelkeltő televíziós műsort.

“Az emberek még mindig nem ismerik fel, hogy nem csak a fejlett országok problémájáról van szó, hogy a túlsúly és a kövérség több halálesetért felelős, mint az alultápláltság” – fogalmazott a híres séf.

A krónikus, nem fertőző betegségek évente mintegy 36 millió ember halálához vezetnek, és a Gazdasági Világfórum számításai szerint az elkövetkezendő 20 évben hozzávetőleg 30 trillió fontnyi (9900 trillió forint) veszteséget okoznak a világgazdaságnak. Két évtizeden belül már évi 52 millióra emelkedhet a krónikus, nem fertőző betegségek számlájára írt halálesetek száma – taglalta az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik