Szórakozás

Átverés volt a leghűbb eb története?

Lehet, hogy csupán üzleti fogás volt a világ leghűbb ebének kikiáltott kutya - vetette fel egy brit történész.

Történetéről még megkapó mozifilm is készült, ahogy 14 éven át kitartóan gyászolja elhunyt gazdáját annak sírjánál Edinburgh-ben. A Walt Disney stúdió 1961-ben forgatta a filmet Bobbyról, amely állítólag 1858-tól 1872-ig strázsált rendőr gazdája nyughelyénél esőben-fagyban. A kutya idővel bronzszobrot és szökőkutat kapott – kiemelkedő hűsége elismeréseként.

Jan Bondeson, a Cardiffi Egyetem tanára szerint azonban az egész történet “mesterséges”, és pusztán üzleti fogás: a temető melletti kocsma tulajdonosa, James Brown a forgalmát akarta élénkíteni a könnyfakasztó kutyatragédiával. Segítőtársa is volt a temetőgondok, John Traill személyében.

Bobby valójában kóbor kutya volt, amelyet azután ennivalóval marasztalt egy sírnál a két trükkgazda. Bondeson szerint az eb egyáltalán nem gyászolt, nagyon is viháncos, boldog és megbízható terrier volt.

A brit történész könyvet ír Amazing Dogs – Elképesztő ebek – címmel, és az ehhez végzett kutatásai során tűnt fel neki korabeli rajzok és beszámolók alapján, hogy Bobby “kétéltű” volt: két különböző eb is játszotta a szerepét. Az “első szereposztásbeli” meglehetősen ronda volt és 1867-ben kimúlt – hűtlenül el- és cserben hagyva a Brown és Traill “szerzőpárost”. A duó nem akarta, hogy az üzlet bedögöljön, ezért gyorsan beszerzett egy új kutyát, amelyről azután a szobor is mintázódott – ismertette Bondeson elméletét a The Daily Telegraph című brit lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik