Szórakozás

Hazafiként rajongák a tolvajt

Nagy becsben tartják a 100 évvel ezelőtti tolvajt, akihez színdarabot is írtak.

Hazafiként tisztelik szülővárosában azt az olasz munkást, aki pontosan száz éve lopta el a Mona Lisát a párizsi Louvre-ból: a róla írt színdarab szerepel a lombardiai szülővárosa nyári fesztiváljának programján.

“Úgy véljük, Peruggia hazafi volt” – jelentette ki Simone Toffanin, a Lago Maggiore partján fekvő Dumenza nyári fesztiváljának műsorán szereplő Vincenzo Peruggia pere című színdarab rendezője.

Dumenza hivatalos honlapján idézőjelbe teszi a “tolvaj” szót Peruggiával kapcsolatban. Az ellopni szót gondosan elkerülve a honlap azt állítja, hogy Leonardo da Vinci híres festvényét “visszavették” a Louvre-ból.

Dumenza polgármestere, Corrado Nazario Moro a város hírnevének megóvása érdekében mindazonáltal kijelentette: nem ragaszkodik hozzá, hogy Peruggia egyfajta helyi hőssé váljon. “Nem szeretnénk a Mona Lisa elrablója városaként híressé válni” – mondta.

A Mona Lisát 1911. augusztus 21-én lopták el a Louvre-ból. A híres képet akkor találták meg, amikor Peruggia 1913 decemberében megpróbálta eladni egy firenzei műkereskedőnek. A tolvaj azt mondta, hogy hazafias érzületből követte el tettét. Olaszországban hét hónapi szabadságvesztésre ítélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik