Szórakozás

Cápatámadás: ezúttal 16 éves fiú az áldozat

Alig 24 órán belül másodszor is cápatámadás történt az orosz Távol-Keleten.

Egy 16 éves fiút a csípőjén harapott meg egy ragadozó, feltépve egyik ütőerét is. A fiút elsősegélyben részesítették, majd motorcsónakon a közeli Vlagyivosztokba szállították.

Egy nappal korábban, szerdán a tengermelléki terület déli részén egy 25 éves fiatalember két kezét harapta le könyékig egy cápa egy üdülőövezetben, alig 50 méternyire a parttól. A sérültet Szlavjanka település kórházában megoperálták. Már túl van az életveszélyen, állapotát csütörtökön stabilnak minősítették.

A szerdai támadás nyomán az érintett térségben megtiltották a fürdést.

A tudósok a harapások nyomaiból kiindulva úgy vélik, hogy a ragadozó egy nagy fehér cápa volt. Ez a cápafaj ugyan nem honos a Tengermellék vizeiben, de néha előfordul. Ez a tény szerepel minden kézikönyvben, amióta a nyolcvanas években a Nagy Péter öbölben fogtak egy ilyen ragadozót. Honos viszont a térségben a nagy fehér közeli, de kisebb rokona, a heringcápa, amely potenciálisan veszélyes, de nem volt még példa arra, hogy emberre támadt volna.

Az orosz Távol-Keleten még soha nem támadt emberre cápa – mondta Andrej Maljutyin, a biológiai tudományok doktora, a Távol-Keleti Tengeri Természetvédelmi Terület igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik