Tudomány

Nemek szerint osztozkodnak a pandák

A nőstény pandák inkább a tűlevelű és vegyes erdőkbe bújnak, míg a hím pandák a sík terepeket kedvelik, és a turisták előtt is gyakrabban mutatkoznak.

A pandáknál területhez kötötten él a két nem. A Journal of Zoology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a nőstény pandák a vadonban inkább a fákban dúskáló területeket választják.

A Kínai Tudományos Akadémia tudósainak megállapítása szerint – akik a pandaürülék elhelyezkedéséből vonták le a foltos “medvék” szokásait – a pandamegosztottság a gyermeknevelési szokásokból ered.

Azaz a nőstény pandák a több és változatosabb táplálékforrás reményében látogatnak a fákban gazdag erdőkbe, mivel így könnyebben etethetik kicsinyeiket. A nőstények ráadásul válogatósabbak is, mint a hímek.

Az óriáspandák egyébként magányos állatok. Egyedül élnek nagyjából 4-6 négyzetkilométer területen. A nőstények területének van egy 30-40 hektáros központi része, amelyről kiűzi a fajtársait. A hímek rugalmasabbak, és nem védik a területüket, nincs semmilyen központi rész, és gyakran közös része is van másik hímekével.

Címkék: állatokpanda

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.