Szórakozás

Már a tengerparti strandon is tilos…

Egy provence-i kisváros földközi-tengeri partszakasza lett Franciaország első dohányzásmentes strandja.

A dél-franciaországi La Ciotat nevű apró kikötőváros 13 kilométer hosszan futó Lumiere strandjának egy partszakaszán a nyár eleje óta óriási felirat figyelmezteti a strandolókat arra, hogy dohányzásmentes területre érkeztek.

“Nem akadályozzuk a dohányosokat a szabad mozgásban, csupán szeretnénk megőrizni ezt a területet a nem dohányzók számára, hogy az ide látogató édesanyák és gyerekeik, ne cigarettacsikkekből, hanem homokból tudjanak várat építeni” – mondta a füstmentes strand ötletével előrukkoló illetékes, aki a város környezetvédelméért felelős. Ő egyébkén maga is meglepődött a kezdeményezés népszerűségén, bár egy közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint a franciák háromnegyede támogatja a dohányzásmentes strandok ötletét.

A cigaretták teljes kitiltására a korábbi szelídebb, de hatástalannak bizonyuló lépések után került sor. “Éveken át osztogattunk hamutálakat a strand területén és szórólapokon hívtuk fel az emberek figyelmét arra, hogy ne dobálják szanaszét a csikkjeiket, de minden hiába volt” – idézte környezetvédelmi illetékest a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

A helyi rendőrség, amely már a tiltás előtt is járőrözött a partszakaszon, most 35 eurós – kb. 10 000 forint – pénzbírsággal büntetheti azt, aki cigarettára gyújt a strandon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik