Szórakozás

Többe került Károly herceg a briteknek

Tavaly nagyobb személyzetet foglalkoztatott, részben fia, Vilmos herceg most áprilisi esküvője miatt.

A trónörökös hivatalának adatai szerint a hercegnek a március 31-vel zárult adóévben közel kétmillió fontnyi (600 millió forint) bevétele származott különböző kormányhivataloktól és a kormányzattól kapott juttatásokból. Ez az összeg 17,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az iroda arról is beszámolt, hogy Károly 55 hektáros cornwalli birtokának bevételei is négy százalékkal nőttek tavaly, és az összeg csaknem elérte a 18 millió fontot (5,4 milliárd forintot). A 62 esztendős trónörökös bevételeinek zöme a hercegi ingatlanokból és befektetésekből származik.

A trónörökös ugyanakkor majdnem 4,4 millió fontot (1,3 milliárd forintot) fizetett adóként, ami 26 százalékkal magasabb az előző évi kötelezettségénél.

A herceg “nem hivatalos”, magánköltségvetésének kiadási oldala ötven százalékkal nőtt, és 2,5 millió fontra rúgott. A hivatal ezt az esküvői költségekkel magyarázta: például ki kellett bővíteni a személyzetet.

Károly herceg és felesége, Kamilla tavaly hivatalos útjaik során 55 ezer kilométert utaztak. A trónörökös több mint egymillió fontot költött repülőre és vasútra, 56 százalékkal többet, mint előző évben, holott kevesebb kilométert tett meg. Károly személyi titkára a különbséget azzal magyarázta, hogy a herceg 2009-es legnagyobb, Kanadába vezető útját a kanadai kormány finanszírozta.

A környezettudatosságáról híres herceg “karbonlábnyoma” jelentősen csökkent, az előző évi 5120 tonna szén-dioxid-kibocsátásról 3986 tonnára, ami 22 százalékos visszaesést jelez. A környezetvédelem és energiatakarékosság jegyében a herceg londoni otthonának tejére napelemeket szereltek fel, és autóinak kiválasztásánál is a takarékosság vezérelte.

A hivatal arról is beszámolt, hogy a királyi esküvő miatt Károly, Kamilla és Harry herceg az előző évi 24 616 levél helyett tavaly 35 968 levelet kapott az alattvalóktól. Károly ugyanakkor 2164 levelet írt, Kamilla pedig 1374-et.

A monarchiaellenes Republic csoport úgy vélekedett, hogy Károly kiadásai elszabadultak. Mint szóvivőjük, Graham Smith kifejtette: nem látják be, mi értelme van annak, hogy miközben a közszolgálati kiadásokat csökkentik, az adófizetők pénze Károly fényűző életmódjára folyik el.

A Buckingham palota várhatóan a következő két hétben teszi közzé II. Erzsébet királynő pénzügyi adatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik