Nagyvilág

Rekord ideje vár a trónra Károly herceg

Szerdától a walesi herceg Nagy-Britannia történetének leghosszabb ideje "hivatalban lévő" trónörököse.

A 62 éves herceg édesanyja megkoronázásakor, 59 éve, két hónapja és 14 napja kapta meg a címet. Eddig VII. Eduárd volt a csúcstartó, Károly egy nappal előzte meg őt szerdán.Károly herceg néhány nappal nagyobbik fia, Vilmos herceg és egyetemi szerelme, Kate Middleton esküvője előtt lett a leghosszabb ideje a trónra váró brit herceg. Ükapjától, VII. Eduárdtól vette át a vezetést. A walesi herceg édesanyja, II. Erzsébet a kis Károly három és féléves korában, 1952. február 6-án lett megkoronázva.

VII. Eduárd 1841. november 9-én már királyfinak született, édesanyja, az akkor 22 éves Viktória királynő ekkor már több mint három éve állt a brit birodalom élén. Eduárd édesanyja halálakor egy nappal volt fiatalabb, mint amennyi ideje Károly herceg vár Anglia trónjára.

Károlynak egy ideig még valószínűleg várnia kell a sorára. A még mindig energikus II. Erzsébet királynő csütörtökön ünnepli 85. születésnapját, és a családban nem ritka a magas kor elérése, Erzsébet édesanyja, Elizabeth Bowes-Lyon ugyanis 101 éves korában hunyt el 2002-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik