Szórakozás

Elefántcickány érkezett a szegedi állatkertbe

Egy újabb különlegességgel bővült a Szegedi Vadaspark gyűjteménye, a Zsiráf-házba az állatkerti világban ritkaságnak számító rövidfülű elefántcickányt költöztettek.

A terráriumba elsőként egy hímet hoztak a németországi augsburgi állatkertből, de idén próbálnak még hozzá párt szerezni. Az elefántcickánynak golyó alakú teste, hosszú ormánya és gyufaszál vékonyságú lábai vannak, külsejével igazi csodabogárnak számít.

Akik az elefántról nevezték el ormánya alapján, nem is sejtették, hogy ennél szorosabb, rokonsági kapcsolat fűzi a legnagyobb szárazföldi emlősökhöz. A legújabb genetikai vizsgálatok szerint egy nagyon ősi eredetű, Afrikában kifejlődött rendszertani csoportba tartozik, melynek tagjai a földimalacok, szirtiborzok, az elefántok, tanrekek és a tengeri tehenek. Az elefántcickányok csak Afrikában élnek, ahol főként rovarokkal táplálkoznak, de szívesen fogyasztanak növényeket, gyümölcsöket is.

A rövidfülű elefántcickány Délnyugat-Afrika félsivatagos vidékeit lakja. Rendkívül gyorsan szalad, szinte századpillanatok alatt változtatja helyét. Monogámok, amely szintén nem szokványos tulajdonság az ilyen méretű emlősök körében – tájékoztatott a Szegedi Vadaspark.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik