Szórakozás

Többszörös bébibumm az Állatkertben

Már előmerészkedtek az idei prérikutyakölykök a föld alatti üregrendszerből, és a szerecsenmakiknál is született utód a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A csaknem tucatnyi prérikutyakölyök 3-5 alomból származhat, hiszen a nőstény prérikutyák ellésenként általában 2-4, ritkán 5 utódot hoznak a világra. A kis prérikutyák 28-37 napig tartó vemhesség után születnek meg a földalatti üregrendszer egyik kamrájában. A szemük egyhónapos korukban nyílik ki, és hathetesen merészkednek ki először az üregen kívülre. Ez az esemény épp a napokban következett be, így a most látható apróságok minden valószínűség szerint április elején jöttek a világra – közölte a városligeti intézmény csütörtökön az MTI-vel.

A prérikutyákon kívül a szerecsenmakiknál is kölyök született. A május 10-én világra jött kicsi nemét eddig még nem sikerült kifigyelni, mert az anyaállat féltő gonddal óvja. A két felnőtt állat, a négyéves Izabella és a tizenhárom éves Castro tavaly május óta él együtt Budapesten, így most először született közös utódjuk.

Az apróság világra jövetele igen fontos szaporítási eredmény, mert természetvédelmi szempontból sebezhető fajról van szó. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) 1992 óta az egész kontinensre kiterjedő tenyészprogramot valósít meg a szerecsenmakik állatkerti szaporításának összehangolására.

Az egész világon összesen mintegy 240 szerecsenmaki él állatkertekben, az elmúlt 12 hónapban 6 kölyök született, a budapestit is beleszámolva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik