Szórakozás

Till Attilát is díjazták a 42. Filmszemlén

A Csicska című alkotásáért Till Attila kapta a 42. Magyar Filmszemle kisjátékfilmes kategóriájának fődíját.

A mű a vidéki Magyarországon játszódik és a modern rabszolgatartás témakörét járja körül.

“Újságcikkekből, televíziós hírekből indultam ki, aztán rendőrökkel is beszéltem, így kezdtem az anyaggyűjtést. Mások végzetes kizsákmányolása több ezer évig természetesnek számított és az ember azt gondolná, a mai világban ilyen nincs, de mégis van. Ez engem borzasztóan izgatott” – mondta a vasárnapi díjátadót követően Till Attila az MTI-nek.

Kitért arra, hogy az esetek többségében a csicskák, a rabszolgák pusztulnak el és a kizsákmányolók megússzák, mert nagyon nehezen bizonyítható bűncselekményről van szó. Hozzátette: bár a filmjében a rabszolgatartó nem ússza meg, a mozi vége kicsit talán többféleképpen is értelmezhető.

Till Attila első filmje, a három évvel ezelőtt készült Pánik egy vígjáték, “crazy movie” volt. Mint az MTI-nek kifejtette, valami teljesen mást akart csinálni, nemcsak témában, hanem kamerakezelésben is.

“Haladok egy úton, de úgy érzem, még mindig tanulófázisban vagyok. A Csicska főszereplője, Thuróczy Szabolcs a Pánikban is benne volt, most viszont szinte a hátán viszi az egészet” – jegyezte meg.

A filmet május 20-án bemutatják a cannes-i filmfesztivál A rendezők két hete című szekciójában. Till Attila elmondta, hogy a tizennégy rendező közül ő az egyedüli kelet-európai. Megjegyezte: filmturistaként volt már Cannes-ban, most pedig azt várja, hogy igazán magába szívhat valamit a nemzetközi filmes levegőből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik