Szórakozás

Ötezer rendőr vigyáz majd Vilmos hercegre

Nagy-Britannia történetének legköltségesebb, 33 millió fontba (9,8 milliárd forint) kerülő biztonsági akciójával készülnek a brit hatóságok a pénteki esküvőre.

A londoni rendőrség, a Scotland Yard valamint a brit elhárítás (MI5) már közvetlenül az eljegyzés november 16-ai bejelentése után megkezdte az előkészületeket az április 29-ei esküvőre. A hatóságok azonosították a lehetséges fenyegetéseket:készülnek zavart személyek egyéni akcióira, iszlamista támadásra, valamint az észak-írországban az elmúlt egy évben több támadást is végrehajtott köztársaságpárti csoportok akcióira.

Az esküvői menet nagyjából két kilométer hosszú útvonala mentén a rendőrség emberei ellenőriztek minden olyan utcatárgyat, amelyekbe bombát lehet elrejteni. A lámpaoszlopok, csatornanyílások és közlekedési lámpák nyílásait pecséttel zárták le, de ennek ellenére a héten újra ellenőrizni fogják. Az útvonalat robbanóanyag-kereső kutyákkal is átnézték.

Az útvonalat a rendőrség egyébként nagyon jól ismeri, ugyanis számtalan alkalommal tartottak már különböző meneteket Westminster apátság és a Buckingham palota között. Nagy segítséget jelent a hatóságoknak az is, hogy az útvonal mentén szinte csak jól védett kormányzati épületek találhatók.

Az esküvő idejére ötezer rendőrt vezényelnek London utcáira. Sokan közülük civil ruhában fognak elvegyülni a tömegben, hogy segítsenek a gyanús emberek kiszúrásában. A város felett három rendőrségi helikopter fog körözni, nagyfelbontású kamerákkal, amelyekkel arcokat is fel tudnak ismerni, a háztetőkön pedig mesterlövészek vizsgálják majd a tömeget.

Egy esetleges terrortámadás esetén az embereket előre lezárt utcákon tudják majd kimenekíteni a veszélyzónából, és a mentőknek is speciális útvonalakat jelöltek ki a sebesültek kórházba szállítására. A hadsereg különleges egységei készen állnak majd arra, hogy pár perc alatt a helyszínre érkezzenek, az esetleges támadók kiiktatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik