Szórakozás

Hidegen hagyja a briteket Vilmos herceg esküvője

A nagy esemény napjára rendkívül kevés utcabált jelentettek be, pedig még a brit miniszterelnök is szabadtéri mulatozásra biztatta a népet.

A 29 esztendős Vilmos – Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia – április 29-én veszi feleségül vele azonos korú menyasszonyát, a polgári származású Kate Middletont az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomában, a Westminster-apátságban.

A kormány munkaszünetté nyilvánította a menyegző napját, és David Cameron miniszterelnök először újságcikkben, majd személyesen is kifejezetten arra buzdította a briteket, hogy – az esetleges helyhatósági akadékoskodásokat is félresöpörve – utcabálokon ünnepeljék a trónörökösi frigyet.

Az utcabál brit nemzeti intézménynek számít. Kiemelkedő események alkalmával utcákat, sőt egész negyedeket zárnak le, és a helyi közösségek utcahossznyi terített asztalok mellett mulatoznak – feltéve, ha ezt az időjárás megengedi.

Amikor Vilmos szülei 1981-ben összeházasodtak, több tízezer utcabálon összesen tízmillió brit – az akkori összlakosság csaknem húsz százaléka – ünnepelt.

A The Daily Telegraph keddi beszámolója szerint ezúttal azonban jóval mérsékeltebb a lelkesedés. Országszerte mindössze négyezer utcabáli engedélykérelmet nyújtottak be eddig a helyi tanácsokhoz Angliában és Walesben, Skóciában pedig alig húsz ilyen rendezvényt jelentettek be, ezek felét is Edinburgh-ban, a skót fővárosban tartják. A legnagyobb skót városban, Glasgow-ban egy utcabált terveztek, de végül ezt is törölték az érdeklődés teljes hiánya miatt.

A valamivel lelkesebb Anglián belül is erőteljes az észak-déli megosztottság. A tekintélyes konzervatív napilap a brit önkormányzati szövetség adatait idézve kimutatta, hogy Londonban 500 utcabálra adtak ki engedélyt a kerületi tanácsok, a három legnagyobb észak-angliai városban, Liverpoolban, Manchesterben és Newcastle-ban azonban összesen is csak 28 ilyen rendezvényt jelentettek be a nagy napra.

A monarchia felszámolásáért küzdő brit lobbicsoport, a Republic is tervezett egy alternatív utcabált Londonban – ezt azonban az illetékes kerületi tanács betiltotta, arra hivatkozva, hogy a csoport nem nyújtott be megfelelő szervezési leírást, és nem konzultált a helyi lakossággal. A Republic szóvivője közölte, hogy bíróságon támadják meg a tilalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik