Szórakozás

Helen Mirren szerint fölösleges a diákokkal Shakespeare-t olvastatni

A színésznő állítja, a tanulókra sokkal nagyobb hatással lenne a történet, ha színpadon, vagy filmen néznék meg. Mondjuk az ő változatát.

Mirren ugyanis Shakespeare kései remekművében, A viharban alakítja (kisebb nem-csere után) a főhőst, Prosperát. A színésznő egy reggeli tévéműsorban vallotta be, nézetei szerint teljesen fölösleges a diákokat Shakespeare nehéz szövegeivel traktálni, amikor már majdnem minden művét színpadra állították, vagy megfilmesítették, a diákok pedig sokkal jobban élveznék az előadást a könyvnél – és így az első Shakespeare-élményük is pozitív lenne. A szerző műveinek frissebb bemutatása a fiatalabb generációknak nem Mirren saját gondolata, a Royal Shakespeare Company már 2006-ban arról panaszkodott, hogy a fiatalokat nem érdeklik szerző drámái, mert irodalomórán egy életre elvették a kedvüket Shakespeare-től.

Mirren azt is hozzátette, a Shakespeare-feldolgozásokat (amilyen például az ő Vihara is) 20 év múlva is bármikor újra lehet majd nézni, ilyen értelemben a szerző műveiből készített filmek jóval nagyobb hatásúak, mint mondjuk az Avatarhoz hasonló kasszasikerek.

AJÁNLOTT LINKEK:

A vihar színésznője szerint fölösleges az iskolában Shakespeare-t olvastatni a diákokkal – angolul (Daily Mail Online)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik