Kultúra

Helen Mirrennel forgatja új filmjét Szabó István

Szabó Magda Az ajtó című regénye alapján készül az új Szabó István-film, melynek első, magyarországi szakasza befejeződött.

Hábermann Jenő producer tájékoztatása szerint a mintegy 6 millió eurós (1,65 milliárd forintos) költségvetésű film forgatása három hete kezdődött. A stáb a most lezárult első magyarországi szakasz után Németországban forgatja majd le a lakásbelsőkben zajló jeleneteket, majd visszatér Magyarországra, ahol novemberben Szabó István rendező és a főszereplő, Helen Mirren Oscar-díjas angol színésznő részvételével sajtótájékoztatót is tartanak.

Szabó Magda 1987-ben írt önéletrajzi ihletésű regénye, Az ajtó Molnár Anna írónő és házvezetőnője, Emerenc történetét meséli el. A vidékről származó asszony Budán házfelügyelőként dolgozik, emellett pedig takarítást és más házimunkát vállal a környék lakóinál.

A regény bemutatja a második világháború előtti és utáni Magyarország társadalmát, emberi történetek sorát vonultatja fel, de nemcsak erről szól, hanem halálról, hálátlanságról, dacról, szenvedélyről, szeretetről és ragaszkodásról is.

Szabó Magda 2003-ban Az ajtó című munkájáért megkapta a rangos francia irodalmi elismerést, a legjobb női szerzőket jutalmazó Femina-díjat. A regényből színházi darab is készült: a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház 2005 októberében mutatta be Bereményi Géza rendezésében a produkciót, a fővárosi Magyar Színházban 2006 áprilisában volt a mű premierje Pinczés István rendezésében. A zalaegerszegi előadásból 2006-ban tévéfelvétel is készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik