Szórakozás

Felhajtás Moszkvában Michelle Obama ruhája körül

Lehet-e ugyanannyiért csinosnak lenni Moszkvában, amennyiért Washingtonban?

A közelmúltban Michelle Obama, az amerikai elnök neje a Today Show című tévéműsorban szerepelt, és a bókoló műsorvezetőnek elmondta: fekete alapon fehér pöttyös ruháját 35,94 dollárért vette a H&M-lánc egyik áruházában. Ezután állítólag az amerikai nők is megrohanták a láncot “Michelle ruhájáért”, Moszkvában azonban – ahol különösen nagy súlyt helyeznek a kicsit is jómódú emberek is a drága, márkás holmikra -, csak a Komszomolszkaja Pravda című lapnak jutott eszébe felderíteni, kapható-e az orosz fővárosban ennyiért ruha.

A riporter egy bevásárlóközpontban kereste fel az áruházat, ahol talált egy, az elnök feleségéével azonos mintájú, bár nem fekete, hanem áttetsző sötétkék, műszálból készült ujjatlan ruhácskát. Indonéziában készült, a girbe-gurba varrással, és itt-ott szálak lógtak belőle. És még ez is 50 százalékkal drágább volt, mint a first lady ruhája.

Egy divattervező a lapnak elmondta: az orosz politikusok többnyire 5000 eurós öltönyökben járnak, úgy hiszik, öltözetüknek is a jólétet kell tükrözni, s feleségeikkel “összeöltöznek”. Michelle Obama viszont nyilvánvalóan a választókra van tekintettel. Az pedig elképzelhetetlen, hogy egy orosz politikus vagy gazdag ember besétáljon egy egyszerű boltba.

“Michelle Obama olcsó eleganciája azonban csalóka: nem lehet 30-40 dollárért jól kinézni. Az elnök felesége karcsú, remek a bőre, sehol egy ránc, ettől elegáns, nem a ruhától, ezt pedig fitnesszel és kozmetikával éri el, ami nem 35 dollár” – mondta az illető.

Egy gazdasági szakember pedig arra világított rá: Amerikában a kereskedelmi láncok versenyben állnak egymással, és amikor a válság miatt csökkent a forgalom, leszállították áraikat. Oroszországban a verseny csak látszat, és a válság miatt kieső jövedelmet áremeléssel akarták pótolni, az “eszi, nem eszi” elve alapján. Emellett az amerikai kormány paradicsomot teremt a kereskedőknek, az orosz kormány pedig a hazai termelés támogatására törekedve nagy vámokat szab ki, s ehhez már csak a helyiségbérleti díjak és a szolgáltatások árának drágulását kell hozzátenni, így máris érthetővé válik, miért kerül az Amerikában kapható, olcsó, de hordható ruha nem egész 7000, míg a hozzá hasonló, de sokkal silányabb minőségű holmi ugyanannál az áruházláncnál Moszkvában több mint 10000 forintnak megfelelő összegbe.

Ajánlott videó