Szórakozás

Büntetnék a nyilvános szellentést

Nem mindennapi vita kezdődik az afrikai Malawi parlamentjében a jövő héten.

“A kormánynak joga van a nyilvános illem szabályozásához” – mondta George Chaponda, Malawi igazságügyi minisztere egy helyi rádióadónak. A politikus szerint a többpárti demokrácia 16 évvel ezelőtti bevezetése óta az emberek úgy érzik, hogy bárhol szellenthetnek. “Ilyen nem volt a diktatúra idején, mert az emberek féltek a következményektől” – jelentette ki a miniszter. Hozzátette: ha nem tudják visszatartani, “akkor inkább vécére kellene menniük ahelyett, hogy nyilvánosan finganak”.

Chaponda szerint, ha elfogadják a törvénymódosítást, akkor kisebb vétségnek minősítik a szellentést. A jogszabály alapját egy 1929-ben hozott szabályozás jelentené. Eszerint bármely személy, aki lakókörnyezetében, munkahelyén vagy már nyilvános helyen szándékosan kárt tesz a levegőben, ezzel ártva mások egészségének, vétséget követ el. Malawiban még senkit sem tartóztattak le, vagy ítéltek el a régi törvény alapján. A javaslatot a jövő héten terjesztik a képviselők elé, a büntető törvénykönyv felülvizsgálatáról szóló vita keretében.

Az afrikai országban már több vitatott törvény elfogadtak az utóbbi időben, egyebek között a melegek, a nők nadrágviselése és a férfiak hosszú haja ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik