Szórakozás

Újabb expedícióra készül Erőss Zsolt

A magyar hegymászó szolnoki társa, Szlankó Zoltán arról tájékoztatott hétfőn, hogy a Föld negyedik legmagasabb csúcsát szeretnék meghódítani tavasszal.

A kiszemelt hegycsúcs ezúttal Nepálban található. A Lhotse 8516 méter magas. Kiválasztásánál fontos szempont volt az is, hogy magyarok még nem jártak itt. Már csak a szponzorszerzésen múlik, hogy mikor indulhat el a csapat, amelynek egyelőre három biztos tagja van, Erőss Zsolt, Szlankó Zoltán és Kollár Lajos. Szlankó elmondta, egyelőre még árajánlatokat is várnak, hiszen például egy Nepálba szóló “csúcsengedély” mintegy 10 ezer dollárba kerül.

A magyar hegymászók legutóbb ősszel indultak Tibetbe, a Himalája Türkiz Istennő /Cho-Oju/ nevű 8201 méter magas csúcsának meghódítására, de a szeles idő és a folyamatos lavinaveszély miatt nem sikerült feljutni a csúcsra. Ez volt Erőss Zsolt első olyan nyolcezres csúcskísérlete, amelyet művégtaggal hajtott végre. Beszámolók szerint fájdalmai is voltak, de a lábprotézis nem akadályozta abban, hogy teljes értékű tagja legyen a csoportnak.

Minderről egyébként maguk a hegymászók is beszélnek az érdeklődőknek abban az országjáró előadássorozatban, amely kedden kezdődik Székesfehérváron a Kodolányi Főiskolán este 6 órától. A sportolók Veszprémben, Nagykanizsán és Szolnokon is tartanak képes beszámolót a Himaláján átélt élményeikről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik