Szórakozás

Erőss Zsolt: jövőre újra megpróbálom

Hazatértek a Cho-Oyu 2010 expedíció hegymászói kedden.

Bár a rossz időjárási körülmények és a lavinaveszély miatt nem sikerült feljutni a 8201 méter magasan lévő csúcsra, úgy érzik, teljesítették azt a céljukat, hogy segítsék Erőss Zsolt visszatérését. Ez volt az első “nyolcezres” kísérlete, amióta balesetet szenvedett, és januárban amputálták a lábát.

Le kellett mondani a csúcsról, mert túl rosszak voltak a viszonyok, és nagyon kockázatos lett volna – mondta el Erőss Zsolt, miután a Cho-Oyu expedíció visszatért kedden Budapestre. A sportember egyfajta kudarcként éli meg, hogy 7100 méterig jutottak, és nem sikerült meghódítani a csúcsot. Úgy fogalmazott: jó volt a hegyen lenni, de kénytelenek voltak beletörődni abba, hogy le kell mondani az idei csúcsmászásról. Hozzátette: az ő története úgy lett volna igazán szép, ha sikerül feljutnia a csúcsra, de jövőre ismét nekivág egy nyolcezres csúcs meghódításának.

Erőss Zsolt arról is beszélt, hogy jól mentek az akklimatizációs túrák, a lefele jövet azonban nagyon megterhelte. Azt mondta: most egy átmeneti, rehabilitációs állapotban van, szüksége van még edzésre, és a lábon is könnyíteni kell. Hozzátette: ennek ellenére úgy érzi, ha lett volna rá esély, akkor képes lett volna feljutni a csúcsra, de tisztában van azzal is, hogy nagyon “lestrapálta volna a lábát”. A távolabbi célokkal kapcsolatban elhangzott: tavasszal újabb expedícióra indulnak a Himalájába, a 8501 méter magas Lhoce vagy 8091 méter magas Annapurna csúcsot hódítják majd meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik