Szórakozás

Újabb kokaleveles üdítőt dobtak piacra

Bolíviában ezzel próbálják elejét venni annak, hogy a cserjéből kábítószer készüljön.

A “Coca Brynco” elnevezésű energiaitalt hivatalos ünnepség keretében mutatták be a vásárlóknak az ország fővárosában, La Pazban. A vállalkozás Evo Morales kormányának támogatását is bírja.

Bolíviában már a második kokaitalt dobják piacra azzal a céllal, hogy kábítószer helyett üdítőital legyen a kokacserjékből. A tavaly bemutatott márka a “Coca Colla” nevet kapta. A dél-amerikai ország célja, hogy üdítői felvegyék a versenyt a híres amerikai kólákkal. A gyártók egyelőre napi négyezer liter előállítását tervezik.

Evo Morales elnök – a kokatermesztők szövetségének feje – már régóta szorgalmazza a koka “békés célú” felhasználását. A növény felhasználásával már teát, lisztet, fogkrémet és röviditalt is gyártanak. A kokacserjét leginkább az ország fejletlenebb középső vidékén, Chopare tartományban termesztik.

Bolívia – Kolumbia és Peru után – a világ harmadik legnagyobb kokatermesztője. A magasan fekvő országban 2008-as adat szerint 30 500 hektárnyi területet borítanak kokacserjék. Morales többször is beszélt arról, hogy az andesi országokban háromezer éves múltra tekint vissza a kokatermesztés. Az ott élők rágcsálják a leveleket, mert segít leküzdeni az étvágyat és a magaslati betegségeket. Az ENSZ 1961-ben nyilvánította tiltott narkotikummá a kokalevelet, több kábítószer alapját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik