Szórakozás

Nem túl rózsás a holland vitorlás tini helyzete

A 15 éves Laura Dekker pénzgondokkal küzd, egyelőre mégis folytatni tudja rekordkísérletét.

Az utolsó pillanatban magánadományokból gyűlt össze ötezer euró, amellyel lehetségessé vált az út folytatása – adta hírül a de Volkskrant című holland lap hétfőn. Ebből az összegből az Atlanti-óceán sikeres átszelése után Laura ki tudja fizetni például a Panama-csatornán való átkelés árát – mondta el a lány apja, Dick Dekker a lapnak.

A férfi szerint amúgy nem túl rózsás a helyzet, a potenciális szponzorok elmaradozása miatt veszélybe került a rekordkísérlet sikere. Kezdetben még úgy tűnt, világ körüli útja “piacra dobásával” Laura akár meg is gazdagodhat.

Laura a honlapján “legalább tíz euró” felajánlására kérte támogatóit és az útját figyelemmel követőket. Az összegyűlő pénz tíz százalékával egy tengeri állatok védelmével foglalkozó holland szervezetet fog támogatni.

Az apa elmondása szerint jelenleg is tárgyalnak lehetséges szponzorokkal. Aláírtak például egy szerződést egy kisebb médiavállalkozással, amely értelmében dokumentumfilmet forgatnak a világ körüli útról. A filmből származó bevétel egy része Laurát illeti majd.

A fiatal holland lány reményei szerint felülmúlja majd az ausztrál Jessica Watson teljesítményét, aki három nappal 17. születésnapja előtt, 2010 májusában tért vissza világ körüli útjáról.

Laura augusztusban indult útnak Gibraltárról Guppy nevű, 11,5 méteres kétárbocos hajójával. Az indulást egy csaknem egy éven át tartó jogi vita előzte meg a gyámügyi hivatallal. A hatóság ugyanis meg akarta akadályozni a kiskorú lány utazását. Végül 2010 júliusában kapott szabad utat a rekordkísérlet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik