Szórakozás

Továbbra is támadják Angelina Jolie filmjét

Visszautasította a délszláv háború bosnyák női, megerőszakolt áldozatainak ismételt bírálatát párizsi sajtótájékoztatóján a világhírű színésznő.

Az egyelőre még cím nélküli alkotás az 1992 és 1995 közötti háborúban játszódik, egy szerb férfi és egy bosnyák nő kapcsolatán keresztül mutatja be a konfliktust.

A színésznő legújabb filmje, Az utazó című akciókomédia jövő heti bemutatója előtt válaszolt a sajtó kérdéseire azzal a levéllel kapcsolatban, amelyet a bosnyák női szervezet írt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatalához (UNHCR). Ebben kifogásolták a film cselekményét, és követelték, hogy a hivatal vonja vissza Angelina Jolie jószolgálati nagyköveti megbízatását.

Az Oscar-díjas színésznő szerint azonban csak “egyvalaki siránkozik”. Mint mondta, az “abszolút többség, a lakosság, a stáb, a miniszterelnök és az államfő rendkívül támogató volt”. Hozzáfűzte, hogy a filmen dolgozók 95 százaléka átélte a háborút.

A stáb az eredeti tervek szerint Boszniában is forgatott volna, a női szervezet tiltakozása miatt azonban ellehetetlenült a munka. Végül csak vágóképeket vettek fel a balkáni országban, Jolie el sem utazott a munkálatok magyarországi helyszínéről.

A háború becslések szerint százezer emberéletet követelt, 1992 és 1995 között legkevesebb 20 ezer – többségében muzulmán – nőt erőszakoltak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik