Szórakozás

Jövőre oltár elé áll Vilmos herceg

A brit trónörökös és kedvese, Kate Middleton esküvőjének pontos dátuma és helyszíne egyelőre még nem ismert.

A Clarence House – Vilmos herceg és édesapja, Károly walesi herceg londoni hivatala – közölte, hogy Vilmos már a múlt hónapban, kettesben eltöltött kenyai üdülésük idején eljegyezte barátnőjét.

A közlemény szerint az esküvő Londonban lesz, “tavasszal vagy nyáron”; a konkrét dátumot “megfelelő időben” közzéteszik.

A Clarence House bejelentéséből kitűnik az is, hogy Vilmos hagyománytisztelő módon, Kate édesapjától, Michael Middletontól kérte meg kedvese kezét.

A 28 éves Kate Middleton személyében polgári származású házastársa lesz az Egyesült Királyság jövőbeni uralkodójának. Az immár trónörökösi menyasszonnyá előlépett Kate tisztes jómódban élő szülei családi vállalkozást visznek: cégük gyermekzsúr-kellékek internetes forgalmazásával foglalkozik.

A kedden végre hivatalosan bejelentett trónörökösi esküvő jövő évi időpontja több szempontból is szimbolikus jelentőségű.

Jövőre lenne 50 éves Vilmos herceg édesanyja, a néhai Diana hercegnő, aki 1997-ben, Párizsban autóbaleset áldozata lett. Ugyancsak 2011-ben lesz Diana és Károly herceg 30. házassági évfordulója. Az esküvő emellett születésnapi ajándéknak is tekinthető a nagyszülők számára. A nagymama, II. Erzsébet királynő ugyanis jövőre lesz 85 esztendős, férje, Fülöp edinburghi herceg pedig 90. életévét tölti be.

A jövő évi dátum valószínűségét jelezte jó előre az is, hogy a legnagyobb brit fogadóiroda-hálózat, a William Hill már hetekkel ezelőtt felfüggesztette a tétek elfogadását a 2011-es hercegi menyegzőre, és már csak arra lehet tippelni, hogy Vilmos és Kate melyik hónapban kel egybe.

Az időpont mellett egyelőre kérdéses a helyszín is. A legvalószínűbb lehetőségek között van a londoni Westminster apátság, az angol-brit monarchia ősi koronázó temploma, ahol Vilmos nagyszüleinek, II. Erzsébet királynőnek és Fülöp hercegnek volt az esküvője 1947-ben, vagy a hatalmas Szent Pál székesegyház, ahol Vilmos édesapja és édesanyja, Károly és Diana esküdött örök – ám a később kölcsönösen beismert házasságtörések miatt rövidnek bizonyult – hűséget 1981-ben.

Nemrégiben felröppent sajtóértesülések szerint ugyanakkor Vilmos azt szeretné, ha az esküvőt “szerény” külsőségek közepette, a windsori királyi rezidencia kis Szent György kápolnájában tartanák. Állítólag a királynő is ezt a megoldást pártolja, abból a meggondolásból, hogy az alattvalókat sújtó költségvetési megszorítások közepette egy nagyszabású, drága esküvőnek esetleg nem lenne kedvező visszhangja.

Vilmos 2001-ben ismerkedett meg Kate Middletonnal a skóciai St. Andrews egyetemén, és a házassági találgatások attól a pillanattól kezdve keringenek, hogy nyilvánvalóvá vált a kapcsolat komoly jellege. A Woolworths, az egykori patinás brit áruházlánc például már 2006 karácsonyára legyártatott 25 ezer bögrét, 12 ezer tányért és 15 ezer szalvétát Vilmos és Kate “eljegyzési” portréjával. A Woolworths azóta tönkrement, a várva várt bejelentés pedig csak most, négy évvel később hangzott el.

A herceg – általános megdöbbenésre – három éve szakított ugyan kedvesével, de a mosolyszünet alig két hónapig tartott, és az ifjú trónörökös sikeresen visszakönyörögte magát Kate kegyeibe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik