Egymásra talált a Márton-napi gasztronómia és az egri borvidék – értékelte a már második alkalommal megrendezett kulturális és gasztronómiai parádét Pajna Zoltán, Debrecen, és Rázsi Botond, Eger alpolgármestere.
A két város ugyanis – mint hangsúlyozták – már két éve rendszeres résztvevői egymás kiemelkedő kulturális és gasztronómiai programjainak.
“Egyesítjük erőinket” – fogalmazott Pajna Zoltán utalva a debreceni gasztronómiai hagyományok és az egri borkultúra ötvözésére.
Debrecen főterén, a nagytemplom előtt pénteken, szombaton és vasárnap is megterítették a Márton-napi nagyasztalt, ahol összesen tízezer adag ételt mértek ki az érdeklődőknek.
Barabás Zoltán, a gasztronómiai parádé főszervezője szerint a csaknem ezerötszáz libacomb mellett volt libamájas hurka, savanyú libaleves, ludaskása, libatoros, libazúzapörkölt, s hagyományos, de ezúttal libahússal készített töltött káposzta is.
A főtéren felállított színpadon közben folyamatosan váltották egymást az együttesek, a tánccsoportok.
Az egri Buszkasi együttes dobosa, Rázsi Botond, Eger alpolgármestere közben azt is elmondta, hogy városának borászatai több, mint ötvenféle fehér, rozé és vörös nedűvel igyekeztek feledhetetlenné tenni a hétvégi debreceni libalakomát.