Szórakozás

Maratoni futásra készül a kimentett chilei bányász

Nem csupán rajthoz áll, de végig kívánja futni a vasárnapi, immár hagyományos New York-i maratont.

Az amerikai városban tartott, csütörtök esti sajtóértekezletén a több mint 600 méteres mélységből október közepén a 33 bányász közül az utolsók között felszínre hozott Edison Pena kijelentette: a fogság idején minden nap azért futott több ezer kilométert, hogy – mint fogalmazott – legyőzze a sorsot. “Futás közben mindig arra gondoltam, hogy le kell győznöm a sorsot” – hangoztatta a New York-i maratonra a rendezők által meghívott, 34 esztendős Pena, hozzátéve: “Minden alkalommal azt üzentem a bányának, hogy le tudlak győzni… És megtettem.”

A 33 chilei bányász az augusztus 5-én bekövetkezett omlás következtében rekedt a föld mélyén az Atacama sivatagban lévő San José réz- és aranybányában. A páratlan mentési akció 69 nappal később sikeres véget ért, és valamennyi bányászt a felszínre hozták. Pena egyike volt azoknak, akik rendkívüli lelki erőről tettek tanúbizonyságot, segítve a társakat is a túlélésben.

A tárnában napi 9-11 kilométert futó Edison Pena az újságírókat megörvendeztette azzal is, hogy elénekelt néhány sort kedvenc énekesének, Elvis Presley-nek általa legkedveltebb számából, a Return to Sender-ből. Szavai szerint a túlélésben nemcsak a futás, de Elvis Presley is segítette.

A “Futónak” becézett bányász elmondta, hogy fájó térde ellenére vasárnap mindenképp végig akarja futni a 42 kilométeres távot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik