Szórakozás

Adományokért könyörögnek az eltűnt Madeleine szülei

Pénzhiány miatt hamarosan befejeződhet a Portugáliából több mint három éve eltűnt kislány szervezett keresése.

Az idén hétéves Madeleine McCann 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal tűnt el nyomtalanul a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából. A gyermek – két kisebb testvérével – a szobában aludt, miközben szülei a szállodától nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.

Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá az ügyben.

A gyanúsítást két éve – érdemi bizonyítékok hiányában – feloldották, a kislánynak azonban az egész világra kiterjedő szervezett kutatás ellenére azóta sem lelik nyomát.

Ráadásul most úgy tűnik, hogy a szakemberek által végzett, összehangolt keresést is hamarosan abba kell hagyni, mert fogytán a szülők által Madeleine felkutatására létrehozott alapítvány, a Find Madeleine Fund pénze. A The Sun, a legnagyobb példányszámú brit bulvárlap szerdán azt írta, hogy a számlákon jelenleg 300 ezer font (nem egészen 100 millió forint) van, jóllehet korábban voltak időszakok, amikor az alapítvány kétmillió fontból gazdálkodhatott.

Kate McCann, Madeleine édesanyja a lapnak elmondta: a jelenlegi összegből legfeljebb jövő tavaszig folytatható a kutatás. “Ha kifutunk a pénzből, nem tudjuk majd fizetni a nyomozókat … onnantól csak én és Gerry keressük tovább Madeleine-t” – tette hozzá.

A szülők ezért levélben fordultak világszerte ismert személyiségekhez, adományokért könyörögve. A címzettek között van Joanne K. Rowling, a Harry Potter-sorozat szerzője, akinek vagyonát a The Sunday Times által a leggazdagabb ezer britről évente közzétett lista – Rich List – idei kiadása 519 millió fontra (166 milliárd forintra) taksálta, valamint Sir Richard Branson, a Virgin üzleti birodalom alapítója, akinek a Rich List 2,6 milliárd fontos vagyont tulajdonított.

Kate és Gerry McCann emellett internetes petíciót is indított, kérve a brit és a portugál kormányt, hogy tegyenek többet Madeleine megtalálásért. Gerry McCann erről a szerdai The Sunnak azt mondta: a közvélemény abban a hitben él, hogy a két ország hatóságai még mindig keresik a kislányt, pedig a kutatást már csak a szülők által felbérelt magánnyomozók végzik.

Kate McCann, Madeleine édesanyja ugyanakkor elismerte a brit lapnak, hogy már nem bízik feltétlenül gyermeke megtalálásában. “Szembe kell néznünk azzal is, hogy esetleg soha nem találjuk meg” – mondta. Hozzátette ugyanakkor: ő és férje nem adják fel, és ha kell, egyedül is folytatják a kutatást, akkor is, ha már mindenki más felhagyott Madeleine keresésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik