Szórakozás

Vasárnap elindulnak a magyar hegymászók

Vasárnap indul Budapestről a Magyarok a Világ Nyolcezresein idei expedíciója.

A hegymászók célja a 8201 méter magas Cso-Oju-hegycsúcs meghódítása. A Cso-Oju a világ hatodik legmagasabb csúcsa, amely Nepál és Tibet határán fekszik, légvonalban 20 kilométerrel nyugatra a Mount Everesttől. A magyar csapat repülőgépe vasárnap reggel 7.15-kor indul a Ferihegy 2A terminálról, ahonnan frankfurti és bahreini átszállással hétfőn érkezik meg Katmanduba, a nepáli fővárosba.

Pár napos ott tartózkodás után a csapat tagjai szeptember 12-én érik el a 4910 méter magasan fekvő alaptábort (BC), majd 14-én az 5720 méter magasan álló előretolt alaptábort (ABC) – közölte Vincze Szabolcs, az expedíció sajtófőnöke. A mászás az akklimatizációt követően szeptember 16-án kezdődik meg, a tervek szerint három magashegyi tábort építenek ki a csúcs elérése előtt.

Az expedíciót Kollár Lajos vezeti, tagja a lábamputációból visszatérő Erőss Zsolt, Magyarország legeredményesebb magashegyi hegymászója is. A Cso-Ojut 1990-ben már meghódította egy magyar expedíció, Erőss Zsolt viszont még nem. Neki ez lehet a kilencedik nyolcezrese.bAz expedícióhoz később csatlakozik Wetzl Péter, akinek célja, hogy lesíeljen a 8201 méter magas csúcsról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!