Szórakozás

Táncra perdült a haláltábor előtt

Élénk vitát váltott ki egy ausztrál holokauszttúlélő Auschwitzban végrehajtott táncos performansza.

A melbourne-i Jane Korman 89 éves apjával és három gyermekével Gloria Gaynor I Will Survive című slágerére táncolt a hírhedt náci koncentrációs táborban és a holokauszthoz kötődő más lengyelországi, csehországi és németországi helyszíneken. A 2009 júniusában készült felvétel eredetileg egy melbourne-i egyetemen megrendezett kiállításon volt látható, később azonban felkerült a Youtube videomegosztó-portálra is.

Bár Jane Korman saját elmondása szerint azért kezdett el művészeti performanszokat létrehozni, hogy felvegye a harcot a zsidókat és Izraelt sújtó negatív közvélekedéssel szemben, az interneten gyorsan terjedő videó elsősorban éppen a zsidók körében váltott ki heves kritikát.

Jane Korman elmondta, hogy meglepte az erős bírálat, de nem tántorította el attól a szándékától, hogy a holokausztot a művészet eszközeivel fedezze fel.

“A reakciók egyáltalán nem zökkentettek ki. A visszhang valójában nagyon bátorító volt, még ha talán negatív is… Életben tartotta a témát, és éppen ez volt a célom” – nyilatkozta a művész az AFP francia hírügynökségnek. Mint mondta, ha más helyszínt választott volna, annak nem lett volna meg az ereje, hogy az embereket a holokauszt újragondolására bírja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik