Szórakozás

Manipulálhatták Pault, a polipot

Paul, az oberhauseni polip a focivébé egyik legnagyobb sztárja lett azzal, hogy nyolc meccs kimenetelét is eltalálta. Csányi Vilmos etológus szerint azonban nem szabad elhinni, hogy jósolni tud.

Csányi Vilmos jót mulatott a pszichopolipról szóló híreken, de hinni nem szabad abban, hogy jósolni tud. “Talán egy jósnőt kellene erről megkérdezni, mit gondol a kollégájáról” – mondta az Origónak az etológus.

Csányi szerint a véletlenek sorozata vezetett oda, hogy a polip még az utolsó mérkőzést is eltalálta, de más sejtése is van arról, hogy mi történhetett valójában:

“Vannak olyan dolgok, amelyek egy polip számára megoldhatók, például ha ki kell nyitnia egy rekeszt, amely mögé csemege van elrejtve, akkor ezt képes lehet végrehajtani. Ezenkívül jó memóriája van, de jósolni nem tud. Aki a polip mögött állt, vélhetően egy futballszakértő volt, aki annak a csapatnak a dobozába rakhatta az állat kedvenc rákját vagy éppen kagylóját, amelytől győzelmet várt, s így már nem is csak a szerencse döntött. Az emberek automatikusan elhitték, hogy a polip jósolt, pedig ez kizárható.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik