Szórakozás

175 ezer eurót ért Ötzi holtteste

A német turista 19 éve szabályosan belebotlott a jég olvadása miatt felszínre került mumifikálódott tetembe Olaszország és Ausztria határvidékén.

A hauslabjochi ember, vagy közismertebb nevén Ötzi több mint ötezer éves múmia a kora rézkor idejéből. 1991. szeptember 19-én Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi-Alpokban, Hauslaubjoch közelében, 3210 méter magasan találtak meg. Ötzi a világ legrégibb, teljes épségben megmaradt emberi holtteste.

Georg Rudolph ügyvéd kedden azt mondta, hogy “a Bolzano városával, illetve a tartománnyal folytatott viták lezárásaként a Simon-család megkapja a 175 ezer eurós megtalálói jutalmat”. Eredetileg 50 ezer eurós jutalmat ajánlott fel a régió, de a család fellebbezett többször is. “Sokkal olcsóbb lett volna, ha megadják a vita kezdetén a kért összeget” – mondta az ügyvéd, aki megjegyezte: a 48 ezer eurós perköltséget is meg kell fizetnie a vesztesnek.

Tudósok szerint Ötzi 45 év körüli lehetett, amikor meghalt. A 158 centiméter magas férfi holtteste szinte teljesen érintetlenül megmaradt. Feltételezik, hogy eredetileg magasabb lehetett, a test a fagy hatására összezsugorodott. A múmián 15 kékesfekete, szénporral készült tetoválás-csoportot találtak: a negyvenhét, csoportonként párhuzamos vonalat valószínűleg gyógyító szándékkal rajzolták a lágyéktájon és a jobb bokája körül. Van még egy kereszt alakú rajzolat a jobb térdhajlatában és több pont a klasszikus akupunktúra pontokon. Ezt a fajta “égetést”, ami közben tűvel gyógynövényeket juttattak a bőr alá, más népek is alkalmazták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik