Szórakozás

Nem találja a helyét Miska, az óriás ólomhuszár

Három és fél éve készül Rácalmáson a Guinness-rekord címre is pályázó alkotás, de ahhoz hogy végleg elkészüljön, szükség lenne egy méltó helyet biztosító településre.

Az ólomhuszár 11 méter magas lesz és 15-20 tonna súlyú. Hagyományos öntési eljárással, és teljes egészében ólom- és színesfémborítással készül. Egy vas vázon fog állni, a belső üreget betonnal öntik ki, majd erre kerül rá az ólom.

90 százalékban kész az öntéshez szükséges gipszforma. Ehhez 1 tonna gipszet használt fel Rohonczi “ROHO” István, a szobrot készítő művész. Azt szeretné, ha augusztus 20-án megünnepelhetnék, amikor a minta teljesen elkészül.

A szobor világrekordnak is készül, ezen túl találkozóhely, emlékhely és akár turisztikai nevezetesség is lehet. A cél, hogy olyan helyet találjanak neki, ahol az emberek szeretik, megbecsülik.

Pénzkérdés, hogy mikor készül el véglegesen a szobor. Eddig hatmilliót költöttek rá, de 30-35 millió is lehet a végösszeg. Azt szeretnék, ha ahova kerül, ott a település a költségekhez is hozzá tudna járulni- tudtuk meg az alkotótól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik