Szórakozás

Nagy csapás az olaszok nemzeti büszkeségére

Olaszországban botrányt kavart, hogy importálják a mozzarellát, amely ráadásul lehet, hogy romlott.

Kivontak a forgalomból 70 ezer zacskó, német importból származó mozzarellát Olaszországban, miután több vásárló is jelezte a hatóságoknak, hogy a tejfehér sajt a csomagolás felbontása után, a levegővel érintkezve kékes árnyalatot ölt.

Nincs hír arról, hogy a “kék mozzarella” megbetegedést okozott volna, mindenesetre az olasz hatóságok a teljes szállítmányt elkobozták és elrendelték a termék laboratóriumi vizsgálatát, és értesítették az Európai Unió élelmiszer-egészségügyi hatóságait is. Olasz lapok szerint az a legvalószínűbb, hogy bakteriális szennyeződés okozza a kékülést. Elővigyázatosságból azonban az olasz hatóságok vizsgálják mérgező nehézfémmel való esetleges szennyezettség lehetőségét is.

Talán a minőségi problémánál is nagyobb meglepetést okozott, hogy már ezt a tipikus olasz portékát is külföldről szerzik be. Ez már a többedik csapás a mozzarellára, az olasz gasztronómia egyik büszkeségére: a mezőgazdasági minisztérium nemrég állapította meg, hogy a Nápoly térségéből származó eredetvédett bivalymozzarella minősége az utóbbi időben csökkent, miután tehéntej nyomait fedezték fel benne. Két éve olasz mozzarellaüzemekben végzett ellenőrzések a mérgező dioxin magas szintjét mutatták ki egyes mozzarellamintákban, mire több országban felfüggesztették az olasz sajtféleség importját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik