Szórakozás

Nyelvével lát a megvakult katona

A 24 éves volt katona egy speciális szerkezet segítségével a a nyelvével képes "látni" egyszerűbb szavakat.

Egy különleges szerkezet segítségével ismét képes valamennyire látni egy veterán brit katona, aki három évvel ezelőtt vakult meg. A szerkezet egy sajátos nyalóka, amit értelemszerűen a páciens nyelvére helyeznek.

A 24 éves Craig Lundberg Irakban szolgált, de 2007-ben felrobbant előtte egy gránát, és a szilánkok megvakították. A BrainPort nevű szerkezet egy nyelvre helyezhető csúcstechnikás nyalókából áll, amit a volt katona nyelvére helyeztek. Lundberg egy videókamerával ellátott szemüveget viselt. A szemüvegen lévő kamerát összekötötték a szerkezettel, amely a nyelvén elhelyezett nyalókaszerű eszközre továbbította a képet, illetve annak fényimpulzusait, amelyek az agy képi megjelenítést végző részét stimulálták.

“A képet a nyelvem hegyén érzékelem olyan pontossággal, hogy meg tudom különböztetni a betűket. Olyan érzés, mintha buborékok pezsegnének a nyelvem hegyén. A világosat épphogy érzem, a sötét árnyalatok viszont sokkal erősebben csípik a nyelvemet” – mondta a volt katona.

A szerkezet egyelőre méregdrága, tízezer fontba kerül, nagy mérete miatt kényelmetlen is, de a 24 éves volt katona állítólag a nyelvével képes volt “látni” egyszerűbb szavakat.

Ajánlott videó