Pályán kívül

Magyar sportfilmdráma nyerte el egy dél-koreai fesztivál nagydíját

Simonyi Balázs Ultra című, szupermaratonistákról szóló 2017-es dokumentumfilmje nyerte el a nagydíjat Dél-Koreában a III. Uldzsui Hegyifilm Fesztiválon, a zsűri szerint a sportfilmdráma segít elgondolkodni az élet értelméről.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség hétfői jelentése szerint a magyar-görög koprodukcióban forgatott film 41 ország 140 alkotása közül kapta meg a fődíjat. A fesztivált harmadik alkalommal rendezték meg a Dél-Korea délkeleti részén fekvő Uldzsu megyében.

Ha eleget futsz, talán elérsz önmagadig
Na jó, de mennyi az elég? Mondjuk kétszáznegyven kilométer elég? Másfél nap alatt? Évről évre? Az HBO új dokuja nem csak a futóknak mond valami fontosat.

A zsűri indoklása szerint

“napjainkban ismét mindannyian futunk, nem tudjuk, mi a célunk, és mikor érjük el azt. A film alkalmat ad arra, hogy elgondolkodjunk azon, miért ugrunk fejest egy zavaros életbe és éljük azt végig”. 

Simonyi Balázs és forgatócsoportja öt versenyző heroikus küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen.

A rendező-sportoló 2013 óta négyszer teljesítette a 246 kilométeres, Athéntól Spártáig tartó, embert próbáló távot, ezúttal is ő az öt futó egyike.

A legmodernebb filmes technikákat alkalmazó, látványos drónfelvételeket felvonultató film az HBO Europe, SpeakEasy Project és a görög Anemon produkciójában készült. A 38 éves rendező-forgatókönyvíró-operatőr számos rövidfilmet és tévéfilmet készített, köztük az Indián című tévéfilmjét, valamint a Zrínyi és a vadkan című ismeretterjesztő produkciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik